Za teško ozlijeđenu dvoipolgodišnju djevojčicu iz Nove Gradiške, koja je umrla u nedjelju u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti "Klaićeva", građani su na ogradi bolnice ostavljali poruke podrške, plišane igračke, a večeras pale svijeće.

Uz ogradu bolnice su brojne velike i male plišane igračke, krunice, zapaljeni lampaši i svijeće, a na ogradi je poruka podrške za malenu djevojčicu koja se, tada, još borila za svoj život.

"Malena, ti si naša princeza, naša djevojčica i mi te volimo. Mi smo svi tvoji roditelji i u našim si srcima ovoga Uskrsa, u našim si molitvama. Ozdravi, voli te tvoja majka - cijela Hrvatska", napisano je u jednoj od poruka.

Nakon što je djevojčica u nedjelju umrla, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital najavila je prekvalifikaciju optužnice protiv majke, koja je prvooptužena, te će se istraga voditi za kazneno djelo teške tjelesne ozljede s ishodom smrti. Za to je kazneno djelo zakonom predviđeno od 3 do 15 godina zatvora.

Roditelji, koji su djelomično priznali krivnju za kaznena djela povrede djetetovih prava, od subote su u jednomjesečnom istražnom zatvoru. Majku se dosad teretilo za nanošenje osobito teške tjelesne ozljede, a ukupno je se tereti za pet kaznenih djela. Ocu se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavljanje za sve četvero djece, ukupno za četiri kaznena djela.

Unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno, izvijestio je u nedjelju ravnatelj bolnice, u kojoj su se od srijede, kada je s teškim ozljedama dovezena iz novogradiške bolnice, borili za život djevojčice.

Djevojčicu iz okolice Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Liječnici su pokušali reanimirati dijete, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu. Ozljede su bile teške, posebno glave.

Sumnja je da je djevojčica bila zlostavljanja od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece, izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata novogradiškom Centru za socijalnu skrb. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a Centar ga je na zahtjev roditelja vratio u biološku obitelj.

Ravnatelj tog Centra Branko Medunić je smijenjen.

Pokrenuta procedura doniranja organa umrle djevojčice; Beroš izrazio sućut

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u nedjelju navečer da je pokrenuta procedura doniranja organa dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, a svima koji su je voljeli izrazio je sućut zbog njezine smrti.

"Određena je utjeha da će djevojčica pronaći svoj mir u vječnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima", priopćio je Beroš.

Procedura doniranja organa je u samom početku, dodao je te objasnio postupak.

Prema odredbama Zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, nakon utvrđene moždane smrti te ispunjenih kriterija za darivanje, bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s obitelji u svrhu dobivanja pristanka na darivanje organa. Slijedi postupak prijave darivatelja u informatički sustav Eurotransplanta putem kojeg se dodjeljuju prijavljeni organi darivatelja pacijentima na listi čekanja.

Organi darivatelja se dodjeljuju pacijentima na listi čekanja sukladno dogovorenim pravilima koja su usuglašena među svim zemljama članicama Eurotransplanta, od stupnja hitnosti, vremena čekanja na listi do ostalih parametara.

Dežurni koordinator ministarstva pritom pruža svu potrebnu logističku podršku eksplantacijsko/transplantacijskim timovima prilikom cijelog eksplantacijskog postupka te je u stalnoj komunikaciji s dežurnom službom Eurotransplanta, objasnio je ministar zdravstva.

"Izražavam žaljenje i veliku tugu zbog preminule djevojčice u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja te je prema protokolu proveden postupak za utvrđivanje moždane smrti", rekao je Beroš.

Uputio je sućut njenim donedavnim udomiteljima i ostalima koji su je voljeli i činili sve kako bi pronašla svoju sigurnu luku.

"Nažalost, nije doživjela takav scenarij već najgori mogući ishod za koji odgovorni trebaju snositi posljedice", poručio je.

Ranije danas, sućut je izrazio i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. "Počivala u miru. Ne ponovilo se", napisao je na Twitteru.

(Hina)