Dobra vijest dolazi iz KBC-a Zagreb, gdje je medicinski tim uspio spasiti dva života izvevši carski rez na covid pozitivnoj trudnici na respiratoru.

- Mlada žena u 32. tjednu trudnoće primljena je na naš covid odjel radi opsežne obostrane upale pluća s posljedično vrlo niskom razinom kisika u krvi i tkivu. Morala je biti primljena u jedinicu intenzivnog liječenja i odmah je stavljena na respirator, prepričava prof.dr.sc. Gordana Pavliša, voditeljica covid odjela KBC Zagreb.

- Kako je to bilo životno ugrožavajuće stanje i za ženu i za plod, odlučili smo u suradnji s kolegama ginekolozima iz Petrove bolnice završiti tu trudnoću carskim rezom. Srećom dijete je rođeno zdravo, jako lijepo se oporavilo i napredovalo zahvaljujući našim neonatolozima i već je otpušteno kući na njegu. Majka se također potpuno oporavila i očekujemo da će idući tjedan ići kući, objašnjava prof.dr.sc. Pavliša.

Napravljen je veliki medicinski pothvat. Pristupljeno je posebnom metodom koja je i u svijetu primijenjena vrlo rijetko.

- Radilo se o životno ugrožavajućem stanju. Pribjegli smo metodi koja nije još uvijek konvencionalno prihvaćena u zbrinjavanju covid bolesnika, ali je odobrena od Američke agencije za hranu i lijekove, kaže Pavliša.

- U prvih 5 do 7 dana covid bolesti prevladava negativni utjecaj samog virusa na tkivo, osobito pluća. Nakon toga razvija se neprimjerena, agresivna reakcija našeg imunološkog sustava koja dovodi do samooštećenja ciljanih organa štićenih našim imunološkim sustavom, pojašnjava prof.dr.sc. Gordana Pavliša.

- Ovom metodom mi smo jednom izvantjelesnom cirkulacijom koristeći dijalizni aparat i jedan poseban filter, u suradnji s našim nefrolozima, smanjili tu citokinsku oluju. Odnosno smanjili smo udio proupalnih faktora u krvi i zapravo stabilizirali taj upalni odgovor, rekla je voditeljica covid odjela KBC Zagreb.

Pavliša je iskoristila priliku da se ponovno zahvali cijelom timu, ali majici za koju kaže da je bila vrlo hrabra i da nije gubila nadu ni u jednom trenu.

Prof. dr. sc. Gordana Pavliša komentirala je i epidemiološko stanje u Hrvatskoj i popunjene kapacitete u bolnicama.

- Nažalost naši kapaciteti su potpuno popunjeni, možda javnost malo manje zna da KBC Zagreb značajno sudjeluje u zbrinjavanju covid bolesnika. Imamo 48 kreveta rezerviranih za covid pozitivne bolesnike, plus 18 intenzivnih kreveta i traži se krevet više u svim zagrebačkim bolnicama, kaže Pavliša.

- Lijepo je vidjeti da brojke ipak polagano padaju, s time da hospitalizacija slijedi tjedan do deset dana nakon infekcije, tako da se i mi nadamo da će za dva tjedna biti nešto lakše, zaključila je voditeljica covid odjela, donosi Htv.