Škura bura, u Istri ponegdje i kiša, spustile su jutarnje temperature na 10-tak stupnjeva. Hladno i vjetrovito s kišom u Istri će će zadržati tijekom cijelog dana pa temperature neće prelaziti 12-13 stupnjeva. Zbog jakog vjetra oglašen je i narančasti meteoalarm na poluotoku.

Promjenljivo, u unutrašnjosti i pretežno oblačno; mjestimice kiša, u višem gorju ponegdje može biti susnježice i snijega, a na jugu pljuskovi i grmljavina, prognozira za ponedjeljak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

Oborina će biti češća u prvom dijelu dana. Puhat će većinom umjeren, na udare ponegdje i jak sjeveroistočni vjetar, poslijepodne u slabljenju. Na Jadranu umjerena do jaka, podno Velebita i Biokova na udare olujna, ponegdje i orkanska bura, a na jugu umjereno jugo i istočni vjetar, navečer u okretanju na buru.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, na Jadranu od 12 do 17 stupnjeva Celzijevih.

Olujni vjetar zatvara ceste

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Po izvješću Hrvatskoga autokluba (HAK) u 6,50 sati, samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar); Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zimski su uvjeti te je zabranjen promet kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom, a za ostale je obvezna zimska oprema na državnim cestama u Lici:

DC25 Korenica-Lički Osik;
DC42 u mjestu Poljanak;
DC218 Donji Lapac-Bjelopolje.

Životinja (uočen je pas) na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče kod odmorišta Raščane Gornje, pa se vozače moli za dodatan oprez.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog obilnijih padalina ponegdje se zadržava veća količina vode na kolniku. Duž Jadranske magistrale i na cestama u gorju mogući su odroni. Podsjeća se vozače da pri smanjenim uvjetima vidljivosti na vozilima i tijekom dana moraju imati uključena dnevna ili kratka svjetla te da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na državnoj cesti DC27 Gračac-Obrovac kod tunela Prezid, zbog teretnog vozila u kvaru, prometuje se jednim trakom, uz regulaciju prometa semaforima.

Na državnoj cesti DC8 kod skretanja za Šmriku vozi se jednim trakom, zbog prevrtanja kontejnera s kamiona.
U teretnom prometu čeka se na graničnim prijelazima Bregana, na izlazu 1,5 sat te na ulazu na Tovarniku 4 sata. Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektna linija Prizna-Žigljen, katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka te brodska linija Mali Lošinj - Unije - Susak.

Trajekt na relaciji Porozina - Brestova ne prevozi kamp kućice, autobuse i kamione iznad 3 tone nosivosti. (iPress)