Nezavisni vijećnik u splitskom Gradskom vijeću Ante Franić u četvrtak je zbog zlouporabe položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem kazneno prijavio gradonačelnika Ivicu Puljka, njegova zamjenika Antonija Kuzmanića i voditeljicu gradskog Odsjeka za komunalno gospodarstvo Leonu Grgić.

Franić u kaznenoj prijavi navodi da su gradske vlasti privatnu tvrtku Rheos, koja posreduje u osiguranju i reosiguranju, ovlastile da na neodređeno vrijeme zastupa grad u svim poslovima vezanima uz osiguranje, ističući da prijavljeni nisu imali ovlaštenje pregovarati u ime osam gradskih tvrtki i tako zaobilaziti njihove uprave.

Iz grada je članovima uprava i direktorima gradskih tvrtki poslan e-mail u kojem se tražila suglasnost da Rheos štiti gradsku imovinu, a Franić smatra kako je bilo sasvim jasno da je sve unaprijed dogovoreno i da se samo čekao potpis.

Zato je prijavio i trojicu iz Gradske uprave, uvjeren da bi Rheos time sebi priskrbio korist od 2,25 milijuna kuna, a da su prijavljeni pogodovali privatnoj tvrtki. U prijavi je kao svjedoke predložio da se saslušaju direktori osam gradskih tvrtki.

Franić je ujutro, prije odlaska u splitsko Općinsko državno odvjetništvo, novinarima izjavio da dogradonačelnik Kuzmanić ne zna razliku između ovlaštenja i ugovora, a da nažalost takvi ljudi vode grad.

"Oni su trebali ići na javni natječaj da izaberu najboljeg brokera. Tko nama jamči da je ovo najbolji broker i da će na najbolji način zastupati grad? To su njihove pretpostavke od kojih oni imaju interese, a o tome će izvide napraviti Općinsko državno odvjetništvo te policija i to zasigurno utvrditi", rekao je.

Najgora vlast u povijesti Splita

Upitan kako komentira dosadašnje Puljkovo upravljanje gradom Franić je kazao da je to najgora vlast u povijesti Splita, da je Puljak u protekla tri mjeseca napravio niz gafova te da je nevjerojatna razina nesposobnosti i nepoznavanja sustava.

"Najbolje bi bilo njemu i njegovim suradnicima da daju ostavke, budući su dokazano nesposobni i gube vrijeme nama i svim građanima grada", poručio je.

U srijedu je kaznenu prijavu protiv dogradonačelnika Bojana Ivoševića, voditelja Odsjeka komunalnih redara Gorana Dlake i komunalnog redara podnijela i obitelj Alujević, čiji je kiosk nedavno uklonjen s vrha Rive.

U prijavi su naglasili da se nije radilo o javnoj površini na kojoj se kiosk nalazio, pa ga time grad ne može ni ukloniti.

Ništa od novih izbora u Splitu

Sjednica Gradskog vijeća grada Splita jutros je počela napeto traženjem u ime kluba vijećnika stranke Centar Igora Skoke da se donese odluka o raspuštanju Gradskog vijeća, no na kraju to nije prošlo.

Odmah nakon toga Ivica Puljak je u pauzi sjednice u izjavama novinarima pozvao Gradsko vijeće da se raspusti, te rekao da oni ne žive od politike, da ne namjerava dati ostavku jer izvršna vlast dobro funkcionira. Pozvao je sve stranke "da se uozbilje i građanima omoguće da izaberu novo gradsko vijeće i puste Grad da prodiše da građani koji su izabrali promjene to i dobiju".

No, nakon kratke pauze glasovalo se o prijedlogu vijećnika Skoke koji naposljetku nije prošao, pa se neće glasovati o raspuštanju Gradskog vijeća.

(Hina)