Za Istru i Rijeku na snazi je narančasti meteoalalrm a u velebitkosm kanalu crveni zbog olujne i orkanske bure. Najjači udari vjetra 100-140 km/h.

Kiša, u gorju susnježica i snijeg

Sutra će biti umjereno i pretežno oblačno. U prvom dijelu dana kiša još na istoku i jugu zemlje, u gorju mjestimice i susnježica i snijeg, ponajprije u višim predjelima. Potom prestanak oborine, stanjivanje naoblake te postupno razvedravanje, osobito na Jadranu i u sjevernim područjima, prognozira DHMZ.

Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u prvom dijelu dana na udare mjestimice i jak. Na Jadranu umjerena i jaka, uglavnom podno Velebita i olujna bura, lokalno moguće s orkanskim udarima. U Istri će puhati jaka bura a najviše dnevne temperature kretat će se do 10 stupnjeva.

Samo na jugu još prijepodne jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom od 3 do 8, u gorju i malo niža, a u unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 6 i 11 °C. Na Jadranu najniža jutarnja između 8 i 13, a najviša dnevna od 12 do 17 °C.

Zbog bure poteškoće u prometu

Zbog olujnih udara vjetra za sav promet zatvorena je državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:
autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina),
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar),
Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene,
Paški most (DC106).

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

U većem dijelu zemlje kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše. Mogući su odroni na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8). Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez zimske opreme.

Na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, od 15. studenoga 2021. do 15. travnja 2022. godine, obavezna je zimska oprema

(iPress)