U Hrvatskoj će u funkciji uskoro biti najnoviji radiokirurški uređaj, prvi takav montiran u Europi koji je sufinanciran sredstvima EU, priopćili su u petak iz privatne specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb koja se bavi dijagnostikom i liječenjem karcinoma.

Ravnatelj Dragan Schwarz otkrio ju u priopćenju kako će ova specijalna bolnica 13. prosinca u rad pustiti revolucionarni radiokirurški uređaj.

"CyberKnife S7 sustav je prvi takav montirani uređaj u Europi ove generacije. Mi smo sretni da imamo taj zadnji model sedme generacije, prvi takav s umjetnom inteligencijom upravo je instaliran u Radiochirurgiji Zagreb", rekao je Schwarz i naglasio kako je riječ o važnoj inovaciji od koje će vrlo skoro koristi imati oboljeli od karcinoma.

Istaknuo je kako su roboti važan dio moderne medicine, ali da su ljudi ipak najbitniji.

"Ovo je samo robot, taj robot ima umjetnu inteligenciju, taj robot je izvrstan, ali mi smo daleko iznad njih. Oni su nama oružje koje koristimo. Bez naših ljudi, bez naših fizičara, doktora, matematičara, inženjera, sestara, ovo je hrpa željeza koju vi s jednim gumbom zaustavite, on bez nas ništa ne znači", poručio je.

Naveo je kako nabava uređaja CyberKnife S7, sufinancirana sredstvima Europske unije, otvara nove mogućnosti u radiokirurgiji.

"Radiokirurgija, iako u svom nazivu ima 'kirurgija', nije u svojoj biti kirurgija već je vrsta radioterapije, radioterapijska tehnika kojom se u tumor vrlo precizno isporučuje vrlo velika doza koja ga uništava. Za naše liječenje nije potrebna anestezija, nije potrebno ležanje u bolnici, zahvat je potpuno ambulantan", kazao je Schwarz.

Iz Radiochirurgije navode i kako bolesnik dolazi na radiokirurški zahvat kao što bi došao u dom zdravlja na injekciju, nema postoperativnog oporavka, sam zahvat ne boli, čovjek nema osjetilo za zračenje, znači otprilike kao snimanje na rendgenu. (Hina)