Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako razriješeni predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade Dalibor Šemper, kojemu je određen istražni zatvor nakon izazivanja prometne nesreće i bijega s mjesta nesreće, nije državni dužnosnik i nema veze s HDZ-om.

"Nije riječ o nikakvom dužnosniku, riječ je o državnom službeniku, čovjeku koji nije član niti jedne stranke, dakle nema nikakve veze ni s HDZ-om niti sa SDSS-om. Zaposlio se u Vladi prije ne znam koliko godina na natječaju. To nije politička funkcija", rekao je Plenković novinarima nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Imotskog.

Vlada je danas na telefonskoj sjednici razriješila dužnosti Šempera koji je u petak navečer kod Gračaca pijan izazvao prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijedio dijete, a nakon toga pokušao pobjeći. Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela određen mu je jednomjesečni istražni zatvor. 

To što Šemper nije stao i pružio pomoć, Plenković je ocijenio nevjerojatnim i nedopustivim te poručio kako je Vlada odmah reagirala. 

"To je osobna odgovornost tog čovjeka i nema apsolutno nikakve veze s politikom, a kamoli s nebuloznim tezama da bi ga neka politika zaštitila ili zataškavala", istaknuo je.

Na pitanje o vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću, koji je oko Uskrsa imao prometnu nesreću u službenom automobilu, ustvrdio je kako to nije isto jer je u toj situaciji nastala samo materijalna šteta.

Govoreći o smrti vatrogasca kod Dubrovnika, Plenković je izrazio sućut obitelji i dubrovačkim vatrogascima te rekao kako je riječ o velikoj tragediji i pogibiji jednog od najboljih vatrogasaca.

Hrvatska dosad uspjela pokriti kanaderima sva požarišta

Ustvrdio je kako je Vlada učinila puno za vatrogastvo u pogledu ljudstva, opreme, financija i sustava koordinacije. Hrvatska je sa šest kanadera među zemljama koje ih imaju najviše - u Europi ih od nas više imaju samo Italija, Španjolska, Grčka i možda Francuska. 

S tim kapacitetima smo pokrivali sve u Hrvatskoj i pomogli Sloveniji i BiH, a još niti u jednom trenutku ove sezone nismo došli u situaciju da ne možemo pokriti sva požarišta.

Na medijske navode da Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) opet nije uspio isporučiti tri aviona za požare koja su bila na servisu, a uz to su im neki radnici na bolovanju ili godišnjem, iako su zapravo otišli raditi u inozemstvo, Plenković je rekao da je ministar obrane sazvao sastanak na temu ZTC-a.

"Vidjet ćemo kako predsjednik Uprave tog društva upravlja ljudima pa da nam se to događa. U svakom slučaju nije normalno da je netko na godišnjem, a onda je u Austriji u drugom aranžmanu. To ne dolazi u obzir, ako je to točno", poručio je.

U vezi "zazivanja prijevremenih izbora", Plenković kaže kako su mu najzanimljiviji oni koji ne prate Vladin normalan intenzitet rada, pritom podsjetivši na aktivnosti prilikom prošlog posjeta Istarskoj županiji.

"Kada mi to obavimo u jednom danu, jer valjda to oni ne bi mogli u tri mjeseca, onda im je to čudno pa misle da su izbori. Nisu, to je normalan intenzitet kojim radimo stalno", poručio je premijer, dodavši kako je u krizi najvažnija politička stabilnost.

(Hina)