Domovi za starije u 2023. bit će skuplji barem 20 posto, piše u subotu Jutarnji list, ističući da je većina ustanova već u dugovima i ne može plaćati dobavljače, a prijete im i obustavom robe.

Nema nam druge nego tražiti povećanje cijena. Prosječna cijena smještaja kod nas je 3000 kuna, a ekonomska, ona koja bi pokrila troškove, iznosila bi između 5500 i 6500 kuna. Zatražit ćemo od osnivača da od 1. veljače odobri 20 posto veće cijene - najavljuje Ružica Čakširan, ravnateljica Doma za starije u Sisku.

Većina "državnih" staračkih domova već je godinama u vlasništvu Županija i Gradova, koji su im osnivači i koji nastoje zadržati prosječnom umirovljeniku koliko-toliko prihvatljive cijene smještaja - od oko 3000 kuna mjesečno - uz znatan standard stručnih usluga.

Cijene u privatnim domovima dostruko su i trostruko više. Državni domovi, upozoravaju ravnatelji, više ne mogu izdržati infl aciju i poskupljenja kojima svjedoče.

Četiri zagrebačka doma poslala su Gradu Zagrebu zabrinjavajući apel u kojem traže dodatna financijska sredstva kako bi podmirili dugove jer im dobavljači namirnica, tvrde, obustavljaju isporuke.

Grad Zagreb odgovorio je na ove potrebe te domovima isplatio ukupno 2,8 milijuna kuna. Cijene smještaja u domovima, žalili su se njihovi ravnatelji, ni prije galopirajuće inflacije nisu bile realne u odnosu na troškove koje te ustanove imaju, a aktualna globalna situacija gurnula ih je preko ruba.

Povećanje cijena energenata i namirnica rezultiralo je dugom prema dobavljačima, zbog čega im prijeti obustava usluge i roba, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek. (Hina)