Hrvatska policija nema informacija o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja Kine u Zagrebu ili Hrvatskoj, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju, nakon teksta CNN-a o prisutnosti kineske policije u najmanje 53 države diljem svijeta, uključujući Hrvatsku. 

Pozivajući se na nevladinu organizaciju Safeguard Defenders koja prati stanje ljudskih prava u Kini, američka televizijska mreža prenosi kako je u svijetu više od stotinu kineskih policijskih postaja koje nadziru, uznemiravaju i ponekad vraćaju u domovinu kineske državljane koji žive u egzilu.

Kina to radi na temelju bilateralnih sigurnosnih sporazuma Europe i Afrike, dodaje CNN, spomenuvši Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku. 

U ministarstvu kažu da su u Hrvatskoj boravili samo kineski policajci radi lakše komunikacije s kineskim turistima, a suradnju s Kinom ocijenjuju kao profesionalnu i pozitivnu.   

"Ravnateljstvo policije niti iz vlastitih saznanja, a niti iz saznanja agencija s kojima surađuje, ne raspolaže s podacima o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja u Zagrebu ili Hrvatskoj”, rekla je Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić.

Dodala je da su na temelju bilateralnih sporazuma u Hrvatskoj boravili kineski policajci "s ciljem da hrvatskim kolegama olakšaju komunikaciju s turistima iz Kine, u trajanju od jednog mjeseca".

Kineski policijski službenici od 2018. tijekom ljetnih mjeseci sudjeluju u hrvatskom projektu „Sigurna turistička destinacija”. Tada je u Hrvatskoj ukupno boravilo šest kineskih policijskih službenika, a godinu kasnije njih osam. Tijekom 2020. i 2021. kineski policajci nisu boravili u Hrvatskoj, a ove godine ih je bilo osam, kažu u MUP-u. 

Osim toga, suradnja hrvatske policije se, po potrebi, ostvaruje putem kineskog izaslanika pri kineskom veleposlanstvu u Zagrebu zaduženog za vojnu i policijsku suradnju.

"Cjelokupnu suradnju možemo opisati kao profesionalnu i pozitivnu”, rekla je Bikić. 

Skupina za ljudska prava Safeguard Defenders sa sjedištem u Madridu kaže da je pronašla dokaze da Kina upravlja s 48 dodatnih policijskih postaja u inozemstvu otkako je skupina prvi put otkrila postojanje 54 takve postaje u rujnu.

Novo izviješće nazvano “Patroliraj i uvjeri” fokusira se na razmjere mreže i ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko europskih zemalja, uključujući Italiju, Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku, odigrale u širenju kineskih prekooceanskih postaja.

Među novih tvrdnjama koje je iznijela skupina je da su kineskog državljanina natjerali na povratak kući operativci koji su radili na tajnom zadatku u kineskoj prekomorskoj policijskoj postaji u predgrađu Pariza, izričito unovačeni za tu svrhu, uz ranije otkriće da su još dva Kineza prisilno vraćena iz Europe – jedan u Srbiji, drugi u Španjolskoj.

Peking je demantirao da ima neprijavljene policijske snage izvan svog teritorija, a njegovo Ministarstvo vanjskih poslova reklo je za CNN u studenom: “Nadamo se da će relevantne strane prestati pretjerivati kako bi stvorile napetosti. Korištenje ovoga kao izgovora za blaćenje Kine je neprihvatljivo.”

Kina je ustvrdila da su objekti administrativna središta, uspostavljena kako bi pomogla kineskim iseljenicima u zadacima poput obnove njihovih vozačkih dozvola.

Kina je također rekla da su uredi odgovor na pandemiju covida-19, zbog koje su mnogi građani ostali u drugim zemljama i nisu mogli obnoviti osobne dokumente.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da u prekomorskim postajama rade volonteri, no u međuvremenu se pokazalo da se u nekim slučajevima radi o ljudima zaposlenim na višegodišnjim ugovorima.

Neprijavljene konzularne aktivnosti izvan službenih diplomatskih misija zemlje vrlo su neuobičajene i nezakonite, osim ako država domaćin nije dala svoj izričiti pristanak, navodi CNN.

Sugestija da postoji široka represija nad kineskim građanima u stranim zemljama dolazi u ključnom trenutku za naciju koja se bori s vlastitim nemirima kod kuće, usred umora od restriktivne politike zemlje u borbi protiv covida, dok treći mandat vođe Xi Jinpinga na vlasti počinje, piše CNN. (Hina)