Vrhovni sud umanjio je kaznu ženi koja je osuđena na djelomično uvjetnu zatvorsku kaznu jer je supruga pokušala ubiti zabivši mu nož u prsa, a potom ga, prije nego što je uspio pobjeći, davila povodcem za pse.

Najviši sud je u podsjetio da je žena inicijala D. D. prvostupanjskom presudom osuđena na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine prema kojoj je godinu dana trebala provesti u zatvoru, a ostatak na uvjetnoj slobodi, ako u četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Tu kaznu Vrhovni sud je preinačio na način da u zatvoru treba provesti tek šest mjeseci, a ostatalih godinu i pol na uvjetnoj slobodi, uz četverogodišnji rok kušnje.

Uz kaznu, optuženici je izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava dok bude na izdržavanju kazne zatvora, a uz nadzor nadležnog tijela za probaciju kada se počne primjenjivati uvjetna osuda.

Vrhovni sud smatra da prvostupanjski sud nije precijenio značaj olakotnih okolnosti i da je pravilno cijenio bitno smanjenu ubrojivost optuženice koja je osoba s dubokim i trajnim poremećajem ličnosti graničnog tipa. Sud je istaknuo da je optuženica neosuđivana osoba, majka maloljetnog djeteta, a kazneno djelo je ostalo u pokušaju, dok je žrtva zadobila samo tjelesnu ozljedu.

Najviši sud smatra da je više trebalo cijeniti činjenicu ranijih poremećenih odnosi između žrtve i optuženice u kojem je optuženica bila žrtva te da postupak optuženice treba staviti u kontekst tih ranijih postupaka na njenu štetu. Uz to, sud je dodao da je optuženica duže vrijeme bila senzibilizirana ponašanjem žrtve, što je ozbiljno dovelo u pitanje njezin osjećaj samopoštovanja i vlastite vrijednosti.

''S obzirom na ukupnost društvenih i osobnih uzroka koji su pridonijeli počinjenju kaznenog djela svrha kažnjavanja, uključujući generalnu i specijalnu prevenciju, može biti ostvarena i blažom djelomičnom uvjetnom osudom od one koju je izrekao prvostupanjski sud'', zaključio je Vrhovni sud.

Žena je osuđena zbog pokušaja ubojstva supruga u njihovom stanu u Šestinama početkom travnja 2016. Za vrijeme verbalnog i fizičkog sukoba udarila ga je šakom u lice. Potom ga je kuhinjskim nožem ubola u predjelu prsa, ali on je primio njenu ruku u kojoj je držala nož i oduzeo joj ga. Zatim mu je prišla s leđa i prebacila povodac za pse oko vrata na koji se objesila. Suprug je uspio pobjeći kada ju je udario šakom u rebra uslijed čega je pritisak popustio, a ona je pala.

(Hina)