Odvjetnik direktora Janafa Dragana Kovačevića, Ivo Farčić, potvrdio je da je Kovačević uhićen pod sumnjom u trgovinu utjecajem.

"Ne mogu govoriti koliko je poslova u pitanju. Državni odvjetnik donosi odluku... to javno obznanjuje i to će nekim priopćenjem vjerojatno uskoro napraviti.

Moja slika je za sad prilično skučena jer se odnosi samo na jednu osobu, a vidimo iz medija, dakle meni to još nitko nije službeno priopćio, da je desetak ljudi uključeno", izjavio je Farčić novinarima ispred sjedišta Janafa gdje je poslijepodne dovršena pretraga službenih prostorija.

Farčić je rekao da se očekuje "pretraživanje još niza prostorija što će najvjerojatnije potrajati čitav dan". Kovačević, dodao je, mora biti prisutan pretresima, a do sada se nije očitovao o sumnjama jer u ovoj fazi postupka to "nije ni pozvan" učiniti.

Na pitanje očekuje li da će Kovačević tijekom dana biti ispitan na Uskoku kazao je kako je vjerojatnije da će se to dogoditi sutra. "Ali, ne kontroliram ja to. Ja čak ni ne znam od lokacija koje moramo obići i na koju ćemo sljedeću ići", kazao je Farčić.

Mediji navode da je Kovačević osumnjičen da je primio 1,9 milijuna kuna mita od šefa tvrtke koja je od Janafa dobila posao vrijedan oko 40 milijuna kuna.

Pretrage, kako se doznaje, traju i u drugim gradovima, a prema neslužbenim informacijama uhićeno je ukupno 10 osoba, dok se za dvojicu osumnjičenih čeka skidanje saborskog imuniteta.

Riječ je o HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i SDP-ovom gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću koji su ujedno i saborski zastupnici te ih štiti imunitet. Obojica su medijima kazali da nemaju nikakve veze s korupcijom.

O zahtjevu za skidanjem imuniteta poslijepodne će odlučivati saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Uskok bi se o slučaju trebao oglasiti tijekom dana, a u kasnim poslijepodnevnim satima se očekuje i policijsko priopćenje.

Javno poduzeće Janaf u četvrtak je potvrdilo da prostorije te tvrtke pretražuje policijski odjel za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

"U Janafu d.d. trenutno su izvidi djelatnika policije i PNUSKOK-a te vas obavještavamo kako se u društvu na svim lokacijama održavaju redovite poslovne aktivnosti", navode u priopćenju.

Prema neslužbenim informacijama policija je u ranim jutarnjim satima pokrenula akciju u kojoj su, među ostalima, osumnjičeni predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević te gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je "rano jutros na području više policijskih uprava policija započela s uhićenjima više osoba". No, u policiji pritom nisu željeli govoriti o nikakvim imenima.

"Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija provodi u koordinaciji s Uskokom unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije", ističe Mandić.

Dodaje da će se tijekom dana na više mjesta provoditi pretrage na različitim lokacijama te da će više detalja biti poznato u kasnijoj fazi postupka.

Ured gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića u četvrtak je demantirao informaciju o njegovu uhićenju, no iz izvora bliskih istrazi se doznaje da je Barišić, iako nije formalno uhićen, ipak pod sumnjom u novom aktikorupcijskom slučaju.

Prema pisanju medija u tijeku su i pretrage velikogoričke gradske uprave i komunalnih tvrtki, a predmet izvida je među ostalim i projekt nove kanalizacije i pročistača otpadih voda u Velikoj Gorici, vrijedan 700 milijuna kuna.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) poslijepodne će raspravljati o zahtjevima da se dvojici saborskih zastupnika skine imunitet. Neslužbeno, radi se o Draženu Barišiću (HDZ) i Vinku Grgiću (SDP).

Prema neslužbenim informacijama, šefa Janafa i ostale privedene osobe tereti se za razna pogodovanja oko dodjele milijunskih poslova. Dragana Kovačevića istražitelji sumnjiče i za primanje mita.

Navodno ga terete da je primio 1,9 milijuna kuna mita od šefa jedne tvrtke koja je od Janafa dobila posao vrijedan oko 40 milijuna kuna. Uhićen je i šef te tvrtke.

Barišić nije uhićen, ali je pod sumnjom

Ured gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića u četvrtak je demantirao informaciju o njegovu uhićenju, no iz izvora bliskih istrazi se doznaje da je Barišić, iako nije formalno uhićen, ipak pod sumnjom u novom aktikorupcijskom slučaju.

"Budući je u nekim medijima objavljena informacija o uhićenju gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, ovim putem službeno demantiramo navedenu informaciju", navode uz gradonačelnikova ureda.

No, iz izvora bliskih istrazi potvrđeno je da je Barišić pod sumnjom, ali nije formalmo uhićen, između ostalog jer kao saborski zastupnik ima imunitet.

(Hina/iPress)