U posljednjih pet godina Španjolska je postala svjetska plantaža marihuane, s rastućom potražnjom za tom drogom te povećanim prisustvom kriminalnih organizacija, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE pozivajući se na policijske podatke.

U zadnjih 14 mjeseci nacionalna policija je uhitila 3695 osoba te zaplijenila 25 tona marihuane.

To je jedan od glavnih rezultata Zelene operacije (Operación Verde), akcije koju je u veljači 2019. pokrenula španjolska policija uz podršku Interpola i Europola, kako bi suzbila sadnju i trgovinu marihuane kojom se u Španjolskoj bave kriminalci iz različitih dijelova Europe.

U toj akciji dosad je sudjelovalo više od 2000 policajaca koji su otkrili 800 plantaža, a također su zaplijenili 7,6 milijuna eura, izvijestila je u subotu nacionalna policija.

Rubén Jiménez, glavni inspektor centralne brigade za suzbijanje droge, kaže kako je operacija provedena nakon što su policijske istrage u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nizozemskoj, Francuskoj, Srbiji, Italiji i Portugalu uvijek ukazivale da je središnja točka dopremanja te droge Španjolska.

"Europske kriminalne organizacije kupuju marihuanu u Španjolskoj od ljudi koji ju direktno ondje uzgajaju. Uglavnom su to Španjolci, no postoje i kineske skupine, poljske i albansko-kosovske", rekao je Jiménez za EFE.

Policija tako razmontiravanjem proizvodnje u Španjolskoj nastoji uništiti početni krak trgovine koji vodi u razne dijelove Europe.

"Marihuanu je jednostavno uzgajati, to je poput sadnje rajčica", rekao je glasnogovornik Civilne garde iz Barcelone u telefonskom razgovoru za Hinu kada je u rujnu policija otkrila 12.600 biljaka marihuane te 190 kilograma obrađene marihuane u Kataloniji.

"Riječ je tada bila uglavnom o Srbima kod kojih smo pronašli lažne hrvatske i slovenske dokumente. Marihuanu su uzgajali u Kataloniji, blizu granice s Francuskom, kako bi imali olakšan prekogranični cestovni transport u dijelove Europe gdje su imali kontakte, odnosno kupce", rekao je tada glasnogovornik o toj najvećoj zapljeni ove godine u Kataloniji. Tada su privedeni i po jedan državljanin Hrvatske te BiH.

Sadnja marihuane u Španjolskoj nije nešto novo, no povećala se količina posljednjih godina. Prije nekoliko desetljeća hašiš i marihuana dolazili su iz susjednog Maroka, no sada je proizvodnja nacionalna što kriminalcima smanjuje troškove transporta.

Jiménez kaže kako je provincija južnog grada Málage povijesno jedno od "žarišta" proizvodnje na otvorenom zbog povoljnih klimatoloških uvjeta. Jednaki uvjeti su na širokom potezu španjolskog juga.

U svibnju je hrvatski vozač kamiona, koji je prevozio vino, ušao iz Francuske u Kataloniju pa krenuo prema jugu Španjolske gdje je ukrcao 40 kilograma hašiša, priopćila je tada Civilna garda. Zatim je u središnjem dijelu zemlje ukrcao i vino po koje je bio došao, no onda je uhićen na sjevernoj granici prilikom povratka u Francusku.

Jiménez napominje kako je u porastu sadnja marihuane u zatvorenim prostorima, gdje se koristi električna energija za ubrzani rast.

"Puno je složenije napraviti plantažu unutra no tako se multiplicira biljka, čime u konačnici raste i dobit vlasnika od kasnije prodaje", objašnjava. Dodaje kako je posljednjih godina cijena marihuane nadmašila cijenu hašiša zbog porasta potražnje.

Kilogram marihuane košta oko 1700 eura, podatak je agencije EFE.

Civilna garda je u akciji provedenoj u rujnu u Kataloniji pronašla i razmontirala 12 takvih postrojenja gdje je pronašla i ilegalni električni uređaj napajan strujom koju članovi skupine nisu plaćali. Tu kuću, kao i druge u rezidencijalnim naseljima Barcelone i Tarragone, u najmu je imala državljanka Srbije sa svojim partnerom, britanskim državljaninom.

"Ona je kao vođa kriminalne skupine angažirala svoje sunarodnjake. Mnogi uhićeni članovi od ranije imaju kaznena djela u Srbiji, a za nekima su srpske vlasti raspisale tjeralicu", rekao je tada glasnogovornik.

"Posljednjih godina su ovakvi slučajevi u porastu, a nacionalnosti uhićenih su doista razne. Privodili smo Francuze, Nizozemce...", dodao je on.

(Hina)