Gotovo 200 socijalnih radnika i srodnih zanimanja iz cijele Hrvatske podnijelo je kaznenu prijavu protiv osnivačice građanske inicijative 'Spasi me' Jelene Veljače i glumice Nataše Janjić Medančić zbog komentara na društvenim mrežama za koje smatraju da potiču na nasilja i mržnju prema socijalnim radnicima.

Kaznenu prijavu državnom odvjetništvu u ime skupine socijalnih radnika podnio je zagrebački odvjetnik Klaudio Čurin.

U izjavi Hini Čurin je kazao kako mu je punomoć za podizanje kaznene prijave koju je predao u ponedjeljak inicijalno dalo više od 150 socijalnih radnika, ali da se u međuvremenu broj popeo do 200.

"Javljaju mi se iz svih krajeva Hrvatske, čak i s otoka", kazao je odvjetnik koji smatra da su prijavljene aktivistice svojim istupima na društvenim mrežama počinile kazneno djelo protiv javnog reda – javnim poticanjem na nasilje i mržnju.

Prijavu je poduprla i Hrvatska komora socijalnih radnika koja je priopćila da podržava inicijativu svih stručnih djelatnika centara te pozvala i ostale strukovne komore da iskažu svoju podršku.

Pojašnjavaju da je unatrag nekoliko dana među socijalnim radnicima spontano pokrenuta inicijativa za podnošenje kaznene prijave protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić.

"U ponedjeljak 12. travnja kada je kaznena prijava podnesena odvjetničku punomoć za zastupanje predalo je 169 stručnih djelatnika centra, a očekuje se da će se prijavi pridružiti još nekoliko stotina socijalnih radnika, psihologa i pravnika djelatnika centara", ističu u priopćenju.

Prijavljene nisu bile dostupne za komentar.

Veljača je nakon nedavne smrti dvoipogodišnje djevojčice, koja je preminula nakon što je iz udomiteljske obitelji vraćena na skrb biološkim roditeljima, zatražila otkaze za sve odgovorne u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

U komentarima kojima se pridružila i Janjić Medančić, a u međuvremenu su obrisani, socijalne radnike su, među ostalim, nazvali uhljebima i ubojicama, na što su oni odgovorili da pridonosi atmosferi linča i huškanja te da nije kompetentna za raspravu o toj temi.

Janjić Medančić: Ispričavam se, ali zahtijevam istragu tko je zakazao u sustavu

Glumica Nataša Janjić Medančić, protiv koje je u ponedjeljak podnesena kaznena prijava zbog govora mržnje, ispričala se na neprimjerenom rječniku i optužbama, ali je istaknula kako u slučaju nasilne smrti dvoipolgodišnje djevojčice zahtijeva istragu tko je zakazao u sustavu.

“Ovim putem, želim se ispričati što sam svoju ogorčenost i prestravljenost slučajem djevojčice Nikoll u privatnoj i vrlo općenitoj prepisci s Jelenom Veljačom obojala neprimjerenim rječnikom i neodređenim, ali dramatičnim optužbama”, napisala je Janjić Medančić u utorak na facebooku.

Protiv nje i osnivačice građanske inicijative #spasime Jelene Veljače, gotovo 200 socijalnih radnika i srodnih stručnjaka podnijelo je kaznenu prijavu zbog komentara na društvenim mrežama za koje smatraju da potiču na nasilja i mržnju prema socijalnim radnicima, a takvu inicijativu podržala je i Hrvatska komora socijalnih radnika.

Prema kaznenoj prijavi, radi se o komentarima koje su Janjić Medančić i Veljača sa privatnih profila uputile na društvenoj mreži. Komentari su u međuvremenu obrisani, no iz snimki zaslona koje kruže društvenim mrežama, vidi se da je, među ostalim, Veljača socijalne radnike nazvala uhljebima, a Janjić Medančić ubojicama.

Janjić Medančić: Kao majka dvoje djece, nisam imuna na slučaj djevojčice Nikoll

Glumica Janjić Medančić u objavi je istaknula da je nasilna smrt dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll zgranula cijelu Hrvatsku, a da ona, kao majka dvoje djece, nije imuna na sve što se dogodilo u slučaju preminule djevojčice.

“Ako je moj bolni majčinski bijes nad ovim slučajem jedini problem tog istog slučaja, pritom naglašavam da nikoga konkretno nisam optužila niti očekujem da se ikoga procesuira bez adekvatne istrage, onda zaista živimo u zemlji gdje je komentar na problem veći od njega samog, što dakle znači da problema ni nemamo”, napisala je glumica zapitavši se je li uistinu tako.

Poručila je da za djevojčicu Nikoll zahtijeva pravdu, koja neće biti umirena samo kažnjavanjem njezinih roditelja, već i istragom i evidencijom tko je i kako zakazao u sustavu o kojem je ovisio njezin život kako bismo spriječili da se ovakve stvari i dalje događaju.

Smatra i da slučaj smrti djevojčice koja je iz udomiteljske vraćena u biološku obitelj, “nije tek tamo neki nesmotreni previd”, već znak da nešto nije u redu.

Dodaje i da kaznena prijava protiv nje, zvuči kao proizvod idealnog svijeta gdje jedna struka bez iznimki može homogeno prisegnuti da uvijek radi bezgrešno i najbolje za svako dijete i obitelj, i da je nemoguće da se u poslu potkrade greška ili previd.

“Svi znamo, pa i sama znam po svom poslu, da to nije uvijek tako”, poručila je dodavši da su u poslu socijalne skrbi greške, nažalost, fatalne.

(Hina/foto Index.hr)