U prometnoj nesreći kod Slavonskog Broda smrtno je stradalo 10 osoba, hitna pomoć zbrinula je 44 osobe, 15 je teško stradalih, a među njima je i jedna djevojčica, izjavio je u nedjelju ministar zdravstva Vili Beroš koji je obišao mjesto nesreće.

U autobusu kosovskih registarskih oznaka koji je jutros sletio s autoceste bilo je 69 osoba, među kojima i dva vozača.

Hitna pomoć zbrinula je 42 ozlijeđene osobe u slavonskobrodskoj bolnici, a dvije u novogradiškoj, potvrdio je ministar Beroš na konferenciji za novinare u slavonskobrodskoj bolnici. Dodao je i da će muškarac koji je trenutno smješten u novogradišku bolnicu s ozljedom kralježnice biti prevezen na daljnje liječenje u Zagreb.

"S tugom smo zaprimili informaciju o teškoj prometnoj nesreći. Čuo sam se i s premijerom, i započela je koordinacija svih aktivnosti oko zbrinjavanja unesrećenih. Imamo 15 teško stradalih osoba, tri osobe su na operaciji za ostale je u tijeku dijagnostička obrada. Moguće je da još neki zadobiju dijagnozu teške ozljede. U nesreći je sudjelovalo i 15 maloljetnika, jedna djevojčica je teže stradala", rekao je ministar Beroš.

Naglasio je i kako jutrošnja nesreća, osim po teškom stradavanju putnika, predstavlja izazov za zdravstvene djelatnike i zbog okolnosti epidemije koronavirusa.

Ministar zdravstva pohvalio je sve službe koje su se brzo organizirale kako bi unesrećenima pružile potrebnu zdravstvenu pomoć.

"U mislima smo s obiteljima stradalih, s narodima vladama republika iz kojih dolaze ozlijeđeni. Izražavam svoju osobnu sućut i suosjećanje i sućut vlade RH svima koji su dotaknuti ovom velikom tragedijom", rekao je Beroš.

Pohvalu radu hitnih službi i njihovu koordinaciju u Slavonskom Brodu izrazila je i Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu istaknuvši da je to rezultat višegodišnjeg zajedničkog rada.

U bolnici u Slavonskom Brodu formiran info centar 035 201 111

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u nedjelju kako je, s obzirom na povećan broj poziva zbog teške prometne nesreće, u slavonsko-brodskoj bolnici formiran info centar 035 201 111 na kojem se objedinjuju informacije svih relevantnih službi za obitelji stradalih i ozlijeđenih.

"U mislima smo s obiteljima preminulih i ozlijeđenih u prometnoj nesreći kod Slavonskog Broda. Osobno mogu potvrditi da su ozlijeđeni u najboljim rukama u OB Slavonski Brod te su uz njih i veleposlanik Republike Kosovo i prevoditelj kako bismo im maksimalno olakšali ove teške trenutke", stoji u priopćenju ministra Beroša.

S obzirom na povećani broj poziva formiran je, ističe, u OB Slavonski Brod info centar 035 201 111 na kojem su objedinjene informacije svih relevantnih službi – Stožera civilne zaštite, Policijske uprave brodsko-posavska, Hrvatskog Crvenog križa i ostalih medicinskih službi.

Samardžić: Ozljede široke lepeze

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice dr. Josip Samardžić kaže kako su ozljede kod zaprimljenih putnika očekivano široke lepeze.

"Dvije osobe nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja i životno su ugrožene. Aktivirali smo i psihološku pomoć od strane dječjeg psihijatra i našeg psihologa. Ovo je izvanredna i šokantna situacija", rekao je dr. Samardžić.

U slavonsko-brodsku bolnicu došao je i veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Gezim Kasapolli koji je izrazio sućut obiteljima stradalih i zahvalio vladi Republike Hrvatske te svim institucijama za pruženu pomoć. Izrazio je nadu da će se pronaći rješenja kako bi svi dobili svu potrebnu pomoć. Potvrdio je i da su u kontaktu s obiteljima stradalih.

U pružanje pomoći priskočila je i Brodsko-posavska županija koja je za putnike koji su prošli bez ozljeda osigurala adekvatan smještaj, potvrdio je Hini zamjenik brodsko-posavskog župana Marko Šimić.

Ravnatelj brodske bolnice dr. Josip Samardžić izjavio je u nedjelju kako je u bolnicu od jutros zaprimljeno 45 osoba koje su nakon teške nesreće na autocesti kod Slavonskog Broda zatražile liječničku pomoć, a među njima je osam teško ozlijeđenih.

Promet autocestom u smjeru istoka odvija se obilazno kroz Slavonski Brod. (H)