U srijedu, 20. listopada oko 12.48 sati, policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka su na tehničkim sustavima za nadzor državne granice na moru uočili kako je u teritorijalno more Republike Hrvatske, u visini Limskog zaljeva, uplovila talijanska ribarica te je prema poziciji ribarice odmah upućeno plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Pula.

Policijski službenici započeli su progon talijanske ribarice koja nije odgovarala na upućene pozive te su oko 15 sati, unutar isključivog gospodarskog pojasa, zaustavili ribaricu koja je u moru imala alat i obavljala gospodarski ribolov. Policijski službenici izdali su im upozorenje da zaustave daljnje ribarenje, podignu alat iz mora i upute se prema pulskoj luci.

Uzapćena talijanska ribarica je u pratnji policijskog plovila uplovila u pulsku luku te su 45-godišnji zapovjednik plovila, kao i četvorica članova posade u dobi od 28, 49, 50 i 55 godina uhićeni i nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje.

Zbog sumnje da su počinili prekršaje iz Zakona o schengenskim granicama i Zakona o morskom ribarstvu, protiv petero talijanskih državljana podnijet je optužni prijedlog nadležnom sudu, koji im je odredio novčane kazne od 2.000 kuna svakome, dok je kapetanu plovila izrečena i novčana kazna od 7.000 kuna te je dužan nadoknaditi štetu biološkom bogatstvu mora i troškove korištenja službenog plovila od ukupno 17.000 kuna. (iPress)