Policijski službenici tragaju za počiniteljem koji se 4. siječnja u ranim jutarnjim satima ušuljao u otključani apartman u prizemlju obiteljske kuće u Ulici Sv. Jurja u Puli, i to dok su u apartmanu spavali 65-godišnjak i 69-godišnjakinja. Počinitelj je otuđio raznu odjeću i kozmetičke proizvode, a potom je još odjeće otuđio iz otključanog automobila koji je bio parkiran ispred kuće.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna te policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja.

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Stoga, poznavajući stil i navike kradljivaca, Policijska uprava istarska savjetuje građanima kojim mjerama i sami mogu spriječiti ili otežati počinjenje kaznenog djela:
zaključavajte vrata, bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
ne zaboravite zatvoriti prozore ili balkonska vrata
ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično)
novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi u ladicama ili ispod madraca jer su to mjesta na kojima počinitelji najprije traže
zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati
novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti
ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

Ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:
novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja)
ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i na sličnim mjestima, već ga ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići
organizirate da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić
ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na društvenim mrežama ili drugim javnim mjestima o tome da ste odsutni iz svog doma
ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer i na taj način dajete poruku da ste odsutni
adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja.

Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192, upozorava PU istarska. (iPress)