Smrt hrvatskog državljanina Mateja Periša (27) nije posljedica nasilja i kaznenog djela, ali su toksikološke analize pokazale prisutnost toksičnih koncentracija amfetamina, etil-alkohola i kokaina, priopćilo je Više javno tužiteljstvo u Beogradu, a prenose u utorak službeni mediji u Beogradu.

Tužiteljtsvo je, kako se navodi, to priopćilo imajući u vidu sve okolnosti od nestanka Mateja Periša u noći 30. na 31. prosinca 2021. godine do pronalaska njegova tijela 18. svibnja u reci Dunav, kod Ade Huje nizvodno od Beograda.

Tijelo je, kako se navodi, "zatečeno u fazi odmaklih postmortalnih promjena".

Prema neslužbenim saznanjima agencije Hina, rezultati toksikološke analize dosad nisu službeno dostavljeni Veleposlanstvu RH u Beogradu.

Sve okolnosti koje su prethodile nestanku Mateja Periša, izjave osoba koje su prije nestanka bile u njegovu društvu, uz sve provjere i obdukcijski nalaz, ne ukazuju da je smrt dvadesetsedmogodišnjeg Splićanina povezana s bilo kojim vidom nasilja, navedeno je u priopćenju na koje se pozivaju RTS i Tanjug.

Obdukcijom koju je, po nalogu Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu obavio Institut za sudsku medicinu, konstatirano je da na tijelu Mateja Periša nema ozljeda kostiju glave, vrata, trupa, ni udova.

"Istovremeno, rezultati toksikoloških analiza pokazali su prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisustvo etil alkohola. Također, u uzorku kose su identificirani kokain i benzoilekgonin u tragovima", navedeno je u priopćenju koje prenose Radio-televizija Srbije, agencija Tanjug i portali beogrdaskih medija.

Komisijsko vještačenje obavila su tri vještaka, liječnika-specijalista sudske medicine.

U priopćenju se podsjeća da su pripadnici MUP-a Srbije od trenutka prijave nestanka intenzivno tragali za Perišem i poduzimali sve mjere i radnje u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom u Beogradu, kako bi pronašli nestalog Splićanina i rasvjetlili sve činjenice i okolnosti njegova nestanka.

U potrazi za Matejom Perišem bili su angažirani policajci PU za grad Beograd, Ronilačke postrojbe Žandarmerije MUP-a Srbije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za sigurnost na rijekama, te sve policijske postaje na teritoriju Beograda i podunavskih gradova nizvodno od Beograda.

Periš je, prema početnim informacijama istrage, istrčao iz noćnog kluba "Gotik" u kompleksu tzv. Beton hale uz desnu obalu Save nadomak ušća u Dunav, a zatim je trčao ulicama Beograda, pokušao zaustaviti taksi i potom se, prema snimkama nadzornih kamera, priobalnim stubištem spustio prema Savi.

Poslije petomjesečne potrage tijelo Mateja Periša pojavilo se 18. svibnja uz obalu nekoliko kilometara nizvodno od Beograda.

Lijes s posmrtnim ostacima Mateja Periša ispraćen je iz Beograda 20. svibnja u nazočnosti nekoliko stotina Beograđana. Svetu euharistijsku misu na ispraćaju iz Beograda u crkvi Svetog Ante Padovanskog predvodio je nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, a u oproštajnoj besjedi pridružio mu se i poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije.

"Moj Matej i ja danas odlazimo u naš Split, ali svi vi zauvijek bit ćete u mom srcu i ja ću zauvijek biti s vama, zahvalan za svu pažnju, podršku i sućut koju ste pružili", poručio je tada Nenad Periš nad odrom svojeg sina, kojeg je na stotine Beograđana došlo ispratiti, nakon višemjesečne nade da će poslije nestanka koncem prosinca biti pronađen živ. (Hina)