Pulska policija zaprimila je prijavu 52-godišnjeg njemačkog državljanina kako je prevaren prilikom ulične zamjene eura u kune.

Naime, nepoznati počinitelj prišao je jučer oko 12 sati na kolniku Ulice Riva njemačkom državljaninu i od njega zatražio da mu zamjeni 200 eura u kune, što je oštećeni prihvatio te je od počinitelja u zamjenu dobio kolumbijske pesose i par kuna.

Prijevare prilikom mijenjanja novca na ulicama nisu rijetka stvar. Riječ je o pojavnom obliku kaznenog djela prijevare, kod kojeg su oštećeni uglavnom strani državljani, obzirom nisu dovoljno upoznati s kunskom valutom, odnosno izgledom novčanicama koje su sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Navedena kaznena djela evidentiraju se stoga većinom u ljetnim mjesecima, a događaju se na način da počinitelj pristupa žrtvi te joj nudi mijenjanje novca po nešto povoljnijem tečaju. Nakon postignutog dogovora, počinitelj strancu za eure ili dolare predaje novčanice, za koje žrtva tek kasnije, uglavnom kada treba nešto platiti, saznaje da nisu kune, već neka druga valuta, (bugarski levi, bjeloruski rublji, kolumbijski pesosi, brazilski real).

Građanima i turistima savjetujemo da novac mijenjanu u ovlaštenim novčarskim institucijama (bankama i mjenjačnicama), a ne na ulici te da ne nasjedaju na pokušaje pomoći ''dobronamjernih'' osoba kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Ukoliko posumnjaju da su žrtve prijevare, mogu se obratiti policiji na broj 192 ili osobno doći u policijsku postaju. (iPress)