Nepoznata muška osoba nazvala je 5. kolovoza 84-godišnjakinju na kućni telefon i predstavila joj se kao policijski službenik. Muškarac je ženu pitao ima li novac kod kuće i u banci te ju je tražio da mu pročita serijske brojeve novčanica, objašnjavajući joj da provjerava je li novac krivotvoren. Nakon što mu je žena pročitala serijske brojeve novčanica, na vrata 84-godišnjakinje došao je mlađi muškarac koji je preuzeo novac te joj je rekao kako će joj donijeti potvrdu o oduzimanju novca i DVD, što nije učinio.

Već sljedećeg dana poziv je primila još jedna 84-godišnjakinja, kojoj se počinitelj također predstavio kao policijski službenik koji provjerava imaju li građani krivotvoreni novac. Ženi je rekao neka pripremi sav novac koji ima kod kuće, kao i bankovne kartice kako bi ih njegov kolega mogao preuzeti. Žena je sve pripremila, a na vrata joj je uskoro pristigao mlađi muškarac koji je bio odjeven u odjeću nalik na policijsku odoru. Osim što joj je uzeo novac, muškarac je ženi podignuo i novac s računa, s obzirom da mu je dala i PIN brojeve.

Osim ove dvije prijevare u kojima su starije žene ostale bez većeg novčanog iznosa, na području Poreča zabilježeno je tijekom vikenda još nekoliko sličnih pokušaja prijevare, no građanima su ti pozivi bili sumnjivi te su provjerili s policijom ili svojom rodbinom radi li se o stvarnim pozivima policijskih službenika.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem, a Policijska uprava istarska ponovno poziva građane na oprez, pogotovo one starije dobi koji su i najčešće žrtve kaznenih djela prijevara. (iPress)