Policija i Uskok potvrdili su u srijedu da su na zagrebačkom i krapinsko-zagorskom području u tijeku uhićenja i prikupljanje dokaza u akciji zbog korupcije vezane za neosnovano izdavanje covid potvrda.

Na području Policijske uprave zagrebačke te Policijske uprave krapinsko-zagorske, u tijeku su uhićenja više osoba te provođenje hitnih dokaznih radnji, izvijestila je policija.

Dodaju da će nakon kriminalističkog istraživanja Uskoku podnijeti kaznenu prijavu, a osumnjičenike predati pritvorskom nadzorniku.

Uskok je priopćio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji sa zagrebačkom policijom.

Nakon ispitivanja u Uskoku odluka o istrazi i pritvoru

Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će "donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", navode u priopćenju.

Prema neslužbenim podacima u Zagrebu je uhićeno desetak osoba, a radi se o nastavku prošlogodišnje akcije kada je uhićena medicinska sestra iz Doma Zdravlja Zapad zbog sumnje da je za nagradu od 500 do 1200 kuna u sustav unosila da su osobe koje nisu bile cijepljene primile cjepivo protiv covida.

Neki od ranije osumnjičenih ponovno su uhićeni i u srijedu, uključujući i 32-godišnju medicinsku sestru.

Jutarnji list navodi da je policija u prosincu prošle godine u računalu uhićene sestre pronašla podatke koji su ukazivali na to da je lažno cijepljeno više tisuća osoba, uključujući i neke javnosti poznate antivaksere.

Prigovore o neustavnosti covid potvrda odbacio i Ustavni sud

Obvezne covid potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio covid-19 ili je negativan - s početkom listopada prošle godine počele su se primjenjivati u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, a vlasti su isticale kako su tu mjeru uvele zbog podizanja razine sigurnosti, a ne kažnjavanja.

Od sredine studenoga postale su obvezne i za ulaz u javne i državne ustanove. Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao morali su predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, a ako su potvrdu odbili pokazati ili se testirati nisu mogli ući u radni prostor. Covid potvrde uvedene su i u škole, ali samo za zaposlenike, ne i učenike.

Krajem prošle godine Ustavni sud je odlučio da su te pandemijske mjere legitimne, ne prihvativši prijedloge za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Nacionalnog stožera, uvođenja covid potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata. (Hina)