Policija ponovno upozorava građane da prilikom prodaje proizvoda ne daju drugoj strani broj svoje bankovne kartice ni troznamenkasti CVV broj na poleđini kartice.

Pulska je policija 17. studenoga zaprimila prijavu 18-godišnjakinje koja je oglasila prodaju štapnog miksera, nakon čega joj je nepoznata osoba, koristeći se njezinim bankovnim podacima i podacima njezinog bankovnog računa, skinula nekoliko tisuća kuna.

Naime, žena je nakon ostvarene kraće komunikacije putem društvene aplikacije u obrazac s linka koji joj je navodni kupac poslao, unijela osobne podatke i podatke svog bankovnog računa kako bi se na njen račun mogla izvršiti transakcija, nakon čega je shvatila da je nepoznata osoba sa njenog računa izvršila neovlaštenu transakciju.

Policija poduzima mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti događaja i pronalasku počinitelja kaznenog djela prijevare.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama.

Podsjećamo ukoliko vam netko treba uplatiti novac onda je dovoljno dostaviti broj bankovnog računa (IBAN - broj koji počinje s HR i nastavlja s 19 znamenki u nizu), nikako za uplatu ne trebate dostavljati druge podatke, a POGOTOVO NE broj kartice i CVV broj na poleđini kartice.

O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192. (iPress)