Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije proveli su, u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Puli, kriminalističko istraživanje nad dvojicom 48-godišnjih slovenskih državljana i 46-godišnjim slovenskim državljaninom zbog sumnje da da su počinili kazneno djelo pranje novca.

Dvojicu 48-godišnjaka se sumnjiči da su u vremenskom razdoblju od 2002. do 2010. godine na području Sjedinjenih Američkih Država stekli veći novčani iznos stavljanjem u promet tvari koje su propisima proglašene drogom. Takva novčana sredstva ulagali su u kupnju nekretnina na području Istre i Kvarnera u svoje ime, kao i u ime trgovačkih društava u njihovom vlasništvu, a sve kako bi prikrili nezakonito porijekla novca.

Jednog od 48-godišnjaka se sumnjiči i da je veći novčani iznos stečen ranije opisanim nezakonitim radnjama uplaćivao na račun 46-godišnjaka koji ga je, sukladno dogovoru sa 48-godišnjakom, koristio za kupnju većeg broja nekretnina na području Istre i Kvarnera na svoje ime, iako je znao kako se radi o novcu koji je stečen na nezakonit način.

Ukupna materijalna šteta počinjena navedenim djelima procjenjuje se na više od milijun eura.

Policija je o svemu utvrđenom izvijestila nadležno državno odvjetništvo radi poduzimanja daljnjih mjera iz njihove nadležnosti. (Hina)