Očevid zrakoplovne nesreće na Maloj Kapeli je završen, no identitet unesrećenih utvrđivat će se DNK analizom zbog toga što su tijela pilota i dvoje putnika u požaru izgorjela, izvijestili su nakon očevida zamjenica karlovačke županijske državne odvjetnice i glavni zrakoplovni istražitelj.

“Štoviše, DNK analiza bit će potrebna jer je stanje nesreće takvo da se ne može sa sigurnošću utvrditi, vizualno, ni točan broj osoba”, rekao je glavni zrakoplovni inspektor Danko Petrin te dodao da postoji jasna pretpostavka tko su pilot i putnici, ali da se sada to ne može sa sigurnošću potvrditi.

Pojasnio je da je zrakoplov Cirrus SR 20 kvalitetan manji, ali ne ultralaki zrakoplov. Može se koristiti za školovanja i nije komercijalni, već sportsko- rekreativni, jednomotorni četverosjed, sačinjen od kompozitnih materijala, a ne od lima, što je i razlog više da je izgorio, rekao je i naglasio da tu nije riječ o tome da je zrakoplov ostao bez goriva, budući da je do požara i došlo upravo zbog goriva.

U ime Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu Irena Golubić Rajković rekla je da je zrakoplov iz Maribora poletio u subotu u 11,21 sati, a da je pao u 12,30 na predjelu vrha Malog Mahovnika na Kapeli, gdje je i pronađen u potpunosti izgorjelom stanju.

Za pretpostaviti je da su uz pilota u zrakoplovu bila još još dva putnika, ali zbog činjenice da su zatečeni u stanju potpune izgorenosti, Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je obdukciju kako bi se identificirala tijela, te utvrđivanje svih drugih okolnosti nastanka te zrakoplovne nesreće, rekla je.

Potvrdila je također da je riječ o zrakoplovu nizozemske registracije te dodala da takav zrakoplov nije do sada registriran u hrvatskom upisniku zrakoplova.

Za ponedjeljak je najavila izmještanje zrakoplova, najvjerojatnije zrakom, sve po planu izvlačenja MUP-a, budući da je to šumom nemoguće zbog nepristupačnog mjesta.

Uskoro će se znati i sve točke kretanja zrakoplova po planu leta

Golubić Rajković je novinarima odgovorila i na pitanje zašto je zrakoplov pronađen u više komada, tj. je li pao nakon što se raspao u zraku ili zbog udarca u tlo.

 “Zrakoplov je pao na relativno blagoj padini. Po radijusu nađenih dijelova ne mogu reći da se raspršio, ali ne bih sada govorila o detaljima očevidnog zapisnika”, rekla je.

Petrin je dodao da se takvim zrakoplovima u pravilu leti po vizualnom kontaktu sa zemljom, u svakom trenutku, ali postoji i uređaj za tzv. instrumentalno letenje, ali zbog stanja olupine nije, kaže, mogao utvrditi je li taj primjerak imao takvu opremu.

Još se, dodao je, ne znaju njegove točke kretanja po planu leta, odnosno je li ova točka bila u planu, jer se ne nalazi na izravnoj ruti od Maribora prema Puli kao prijavljenom odredištu.

“Za sada ne znamo je li od kontrole leta bila odobrena ova točka ili se tu zrakoplov našao iz drugih razloga. To ćemo sve znati uskoro, a danas je bilo žurno obaviti očevid. Imat ćemo i radarski zapis i transkript komunikacije pilota s kontrolom leta”, rekao je Petrin.

U nizozemskom zrakoplovu koji je pao u subotu na Maloj Kapeli poginuli su svi putnici, njih najvjerojatnije troje, koliko ih je bilo po planu leta, potvrđeno je u nedjelju očevidom na mjestu pada aviona Cirrus 20 koji provode karlovačka policija i glavni zrakoplovni istražitelj.

Kako je u nedjelju izvijestio DORH 'na šumovitom dijelu Male Kapele na području Grada Ogulina traje očevid i utvrđivanje svih okolnosti pada zrakoplova Cirrus 20'.

Glavni zrakoplovni inspektor Danko Petrin je s mjesta neserće rekao Hini da su svi putnici u nizozemskom zrakoplovu poginuli, te da je zrakoplov jako oštećena olupina, koja je osim mehaničkih ostećenja dodatno uništena i požarom.

Dodao je da se sad radi očevid na terenu kojim rukovodi Županijsko državno odvjetništvo, nakon čega će uslijediti prikupljanje podataka.

"Trebamo dobiti podatke od kontrole letenja, komunikaciju koju su imali s pilotom, radarske i druge podatke i onda ćemo dobiti kompletnu sliku i,  nadamo se, odgovor na pitanje što i zašto se to dogodilo”, rekao je Petrin.

Odbacio je kao nagađanje tvrdnju da je uzrok pada zrakoplova loše vrijeme jer da se oni “rukovode samo činjenicama, a da loši meteo uvjeti ne znače automatski da su oni uzrok pada zrakoplova”.

Petrin također potvrdio da se radi o nizozemskom zrakoplovu u kojem su po planu leta bila tri putnika iz Nizozemske, a je li tako i tko su putnici utvrdit će se kroz obdukciju koja treba dati odgovore i na identitet žrtava i na točno vrijeme i uzrok njihov smrti.

U subotu oko 19,15 sati pronađeni su na šumovitom predjelu Mali Makovnik, na planini Kapela u Ličko-senjskoj županiji, ostaci zrakoplova 'Cirrus 20' oznake PHYMC za kojim se tragalo od 12,30 kad je nestao s radara.

Odlučeno je tako jer je, kako je Hini rekao Petrin, za samu provedbu očevida puno bolje da se obavi za danjeg svjetla, te je dodao da se “nažalost, stradalima više ionako ne može pomoći”.

Petrin kaže da se u svom radu nisu sretali s tako drastičnom nesrećom 'Cirrusa 20', ali da taj tip zrakoplova spada u kategoriju Cessna, odnosno kategoriju zrakoplova do četiri osobe, a takvih nesreća ima dosta.

“Istragu zrakoplovnih nesreće treba provesti i na ovaj način, osim onako kako to radi policija radi utvrđivanja krivnje ili odgovornosti pojedinaca u svrhu njihovog kaznenog progona, zato jer se s točnim rasvjetljavanjem uzroka nesreće mogu dati sigurnosne preporuke, s ciljem sprječavanja takvih nesreća u budućnosti”, rekao je Petrin.

Spašavatelji na tlu pronašli su ostatke zrakoplova i to nešto iza 19,15 sati na šumovitom predjeli Mali Makovnik na planini Kapela u Ličko- senjskoj županiji.

Za sada nema službene potvrde koliko je osoba bilo u zrakoplovu, te jesu li svi poginuli, ali Hina neslužbeno saznaje od vatrogasaca iz potrage da je navodno u zrakoplovu bilo troje Nizozemaca, te da su i registracije zrakoplova nizozemske.

Sve je počelo u subotu u 12,30 sati kad je Hrvatska kontrola zračne plovidbe uočila da je s radara nestao zrakoplov koji je letio iz Maribora prema Puli, te je odmah o njegovom nestanku obavješten Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite i organizirana je potraga u koju je bilo uključeno 120 osoba na terenu, a prostor Kapele se pretraživao i helikopterom MORH-a. (Hina)