Zagrebačka policija prijavila je dvojicu muškaraca starosti 20 i 51 godinu te 21-godišnju državljanku Srbije koje sumnjiči da su 59-godišnju hrvatsku državljanku natjerali na prosjačenje na Kvatenikovom trgu u Zagrebu.

Policija sumnja da je 20-godišnjak u dogovoru s članovima svoje obitelji te 51-godišnjakom i 21-godišnjakinjom obećali 59-godišnjakinji zaposlenje u Hrvatskoj. Nakon što je 59-godišnjakinja u rujnu prošle godine doputovala u Hrvatsku, trojac ju je smjestio u kuću na području Pisarovine, oduzeo joj osobne isprave i natjerao na prosjačanje pod izlikom da je dužna podmiriti troškove smještaja i drugih potrepština.

Prema navodima policije, 51-godišnjak je od tada svakodnevno dovozio 59-godišnjakinju do zagrebačkog Kvaternikovog trga gdje je ona svakodnevno prosjačila novac od prolaznika i potom ga predavala 20-godišnjaku.

Međutim, kada je 59-godišnjakinja jednom prilikom isprosila manji novac od očekivanog, 20-godišnjak ju je išamarao, dok ju je 21-godišnjakinja jednom prilikom nogom udarila u tijelo. Uz to, tjerala ju je da čisti kuću, a zajedno s drugom dvojicom osumnjičenika nije joj omogućila liječnički pregled uslijed zdravstvenih tegoba koje su je zadesile.

Policija ističe da je trojac zlouporabio teški položaj ovisnosti 59-godišnjakinje o članovima obitelji, a posebno s obzirom na njezina osjetila oštećenja. Kada je 59-godišnjakinja u listopadu ove godine pobjegla od nasilnog trojca, osumnjičenici su je pronašli u kući njezinog poznanika u Dubravi i ponovno pokušali natjerati na prosjačenje.

Nakon što je 59-godišnjakinja odbila prosjačiti, 20-godišnjak i 21-godišnjakinja su je ugurali u tovarni prostor citroëna berlingo, ali je ona uspjela otvoriti vrata i pobjeći u kuću svojeg poznanika, nakon čega su se nasilnici udaljili.

Nakon kriminalističkog istraživanja policija je osumnjičene predala pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu. (Hina)