Jedna je osoba smrtno stradala, a četiri su putnika ozlijeđena u padu sportskog zrakoplova CESSNA 182D SKYLANE u šumi južno od Kerestinca.

Na teren su upućeni pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreba, policija, hitna medicinska pomoć, HGSS Samobor i Zagreb te vatrogasci.

Premijer Andrej Plenković, u pratnji ministara Beroša i Božinovića, obišao je u subotu blizu Lučkog mjesto nesreće sportskog zrakoplova Cessna 182, u kojoj je jedna osoba poginula, a tri su ozlijeđene, te je rekao da su svi putnici bili hrvatski državljani.

"Na žalost jedna je osoba preminula, a ostalima se ukazuje pomoć", izjavio je premijer te zahvalio na brzoj reakciji civilnoj zaštiti, vatrogascima, policiji i medicinskoj skrbi koji su došli na vrijeme, uključujući hitnu helikoptersku službu.

Sve su ozlijeđene osobe zbrinute i prema prvim saznanjima nisu životno ugrožene. Više od toga ne znamo u ovome trenutku, dodao je premijer.

Istaknuo je i da su sve osobe hrvatski državljani.

Jedna od ozlijeđenih u padu zrakoplova kraj Zagreba je Veselka Klobučarić-Pirc, predsjednica padobranskog kluba Croatia i viceprvakinja Europe u skokovima na cilj, javlja 24sata. "Poletjeli su i trebali odraditi skok sa 1500 metara, jer su trenirali za predstojeće državno prvenstvo", rekao je njen suprug.

Na mjesto nesreće stigli su i predstavnici agencije za istraživanje nesreća u zrakoplovnom, željezničkom i pomorskom prometu pa će i oni sastaviti svoje izvješće o uzrocima ove nesreće.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se sumnja da je jedna osoba ozlijedila kralježnicu, stoga je podignut helikopter koji će je prevesti u KB Dubrava.

Županijski centar 112 izvijestio je da su u 15,47 sati zaprimili dojavu o padu zrakoplova Cessna 182 mađarskih registarskih oznaka te se u njemu nalazilo pet osoba.

Dvoje lakše ozlijeđenih prevezeno je u Vinogradsku bolnicu, a putnik s ozljedama glave prevezen je na Rebro.

Sat i pol vremena trajalo je lociranje palog zrakoplova, a Marin Lukas, pročelnik stanice HGSS-a Zagreb, rekao je medijima da je riječ o padu zrakoplova koji je služio za transport padobranaca na skokove.

"Jedna je soba poginula, tri su ozlijeđene dok je jedan putnik prošao bez ozljeda", rekao je Lukas.

To nije prva nesreća tog zrakoplova. 3. lipnja 2021. godine, nešto iza 15 sati kraj Poreča, na području zvanom Skagacer zbog kvara aviona morao je prisilno sletjeti 43-godišnji pilot, s visine od 200 metara s avionom Cessna 182D Skylane. Avion se pri tlu okrenuo na krov. (Hina/iPress)