U Ravnateljstvu policiji ističu da je tijekom akcije u Brazilu, Hrvatskoj, Njemačkoj, Srbiji, Španjolskoj i Turskoj uhićeno 40 osoba, od kojih su tri visokovrijedne mete, kao i da je u Belgiji, Nizozemskoj i Španjolskoj zaplijenjeno ukupno osam tona kokaina.

Uz to, u Brazilu je zaplijenjeno 12,5 milijuna eura i tri milijuna dolara protupravne imovine te više od 50 milijuna eura zamrznutih u Srbiji. Također, u Španjolskoj su zaplijenjeni nakit, luksuzni satovi, oružje, streljivo, 109.000 eura u gotovini te elektronička oprema i drugi materijalni dokazi.

Ravnateljstvo policije precizira da su međunarodno koordinirane aktivnosti bile usmjerene na kriminalnu mrežu koja je organizirala krijumčarenje više tona kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u EU.

U policiji dodaju kako su osumnjičenici organizirali krijumčarenje u EU putem pomorskih pošiljaka preko logističkih čvorišta u zapadnoj Africi i na Kanarskim otocima te da su osumnjičenici po dolasku droge u EU koristili distributivne centre u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj za daljnje slanje kokaina diljem Europe.

Hrvatsko-talijanska posada švercala 1,2 tone kokaina

Prema navodima policije, organizatori krijumčarenja privremeno su bili smješteni u Turskoj i Dubaiju gdje su uspostavili kontrolne i zapovjedne centre kriminalne mreže, a tijekom istraživanja utvrđena je sposobnost kriminalnih aktera da blisko surađuju i dugoročno koriste suradnike na terenu kako bi olakšali krijumčarenje.

Policija podsjeća da su službenici španjolske civilne garde prošlog kolovoza u blizini Kanarskih otoka presreli plovilo sa 700 kilograma kokaina te da su obavještajna analiza i istraživanje šifrirane komunikacije otkrili da je hrvatsko-talijanska posada na tom plovilu već prije uspjela uvesti barem 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španjolsku.

Ista operativna metoda pomogla je istražiteljima otkriti koordinatore i posrednike s područja Zapadnog Balkana, a operativna radna skupina označila ih je kao visokovrijedne mete zbog njihove uključenosti u financiranje i koordinaciju obiju pošiljaka, dodaje policija.

Te su osobe, ističu u policiji, također povezane s prijašnjim presretanjem tone kokaina koji je zaplijenjen u rujnu 2020. na Kanarskim otocima.

Ravnateljstvo policije navodi i da je razotkrivanje alata za kriptiranu komunikaciju, kojima su se koristili kriminalci, pružilo međunarodnim tijelima za provedbu zakona do sada najveći zabilježeni uvid u kriminalne mreže i način njihova funkcioniranja. (Hina)