Šestero pacijenata hospitaliziranih u KBC-u Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom od travnja dosad, potvrđeno je iz KBC-a, a od posljedica bolesti umrle su tri osobe.

Zadnja među njima umrla je 31. svibnja.

Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, izvijestili su u KBC-u Zagreb.

Dodali su da se u bolničkim sustavima rade preventivne mjere prema pravilima struke i antilegionela program te su poručili da su pacijenti sigurni.

Kažu i da se još uvijek ne može utvrditi točan uzrok smrti navedenih pacijenata. 

Prema naputcima HZJZ-a, obavljena je mikrobiološka kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili te su pronađene male koncetracije legionele.

"Poduzeli smo sve mjere da bi otkrili kako su se zarazili i u tragovima je nađena ova bakterija", dodali su.

Trenutno je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici.

Troje bolesnika u KBC-u Zagreb preminulo je u utorak nakon što se zarazilo legionelom, neslužbeno su potvrdili Hini u toj bolnici iz koje su prethodno objavili da je ukupno pet bolesnika zaraženo legionarskom bolešću.

Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, navode u KBC-u Zagreb u kojemu su najavili konferenciju za medije na tu temu u 17 sati.

U bolnici kažu da će tek istraga utvrditi je li uzrok smrti legionela ili opće stanje preminulih pacijenata..

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, u KBC-u Zagreb počela je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

Riječ je o atipičnoj upali pluća koja je uzrokovana bakterijom.

Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom. (Hina)