Uskok je nakon provedene istrage pred riječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv trojice policajaca i pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Vrbovskog zbog prikrivanja prometne nesreće koju je pod utjecajem alkohola izazvao gradonačelnik tog gradića u Gorskom kotaru.

Tužiteljstvo je, ne navodeći imena, izvijestilo da se sporna nesreća dogodila 19. rujna 2019. u Vrbovskom kada je gradonačelnik Dražen Mufić uslijed vožnje pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio izvan kolnika i otišao s mjesta nesreće.

Za nesreću su u konačnici policajci upozorenjem kaznili pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog Marinu Tonković koja je na mjesto nesreće tek naknadno došla donijeti rezervni ključ službenog gradonačelnikova automobila.

Uskok sumnja da su zamjenik načelnika Policijske postaje Vrbovsko i dvojica iz autoophodnje namjerno prikrili podatak da je gradonačelnik skrivio prometnu nesreću upravljajući službenim vozilom pod utjecajem alkohola.

Policajce iz ophodnje tužiteljstvo tereti da nisu osigurali mjesto nesreće te nisu obavili očevid, iako su znali da je u njoj sudjelovalo vozilo u vlasništvu Grada Vrboskog te da se za počinjeni prekršaj mogu izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi.

Naknadno su u nazočnosti zamjenika načelnika proveli alkotestiranje pročelnice te sastavili i potpisali neistinit zapisnik i izvješće u kojem je navedeno da je u vrijeme nesreće službeni automobil vozila pročelnica.

Zamjenika načelnika policije Uskok tereti da je za pročelnicu zatražio provjeru u informacijskom sustavu MUP-a, zajedno s ostalima potpisao zapisnik i o svemu lažno izvijesti svog nadređenoga.

Time su gradonačelniku omogućili izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju, izvijestio je Uskok.

Nakon što je slučaj otkriven sredinom siječnja ove godine trojici osumnjičenih policajaca i pročelnici Županijski sud u Rijeci odredio je tzv. mjere opreza kao zamjenu za istražni zatvor. (Hina)