Policijska uprava zadarska dovršila je kriminalističko istraživanje i kazneno je prijavila 46-godišnjeg državljanina Češke u slučaju eksplozije u srijedu u Bilišanima, u kojoj je smrtno stradalo 9-godišnje dijete, a teško su ozlijeđene dvije žene, svi državljani Češke, priopćeno je u petak.

Kako se navodi u priopćenju PU zadarske, policijski službenici su jučer poslijepodne nad 46-godišnjim državljaninom Češke proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je počinio kazneno djelo "Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti" u vezi kaznenog djela "Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom".

Sumnjiči ga se da je po prethodnom dogovorenom planu obilaska, u srijedu, 19. lipnja, poslijepodne u društvu svoje obitelji i prijatelja došao na šire kninsko područje, gdje se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Lakomisleno je, smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice, s djetetom ušao u zabranjeni prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a koje je potom osumnjičeni 46-godišnjak osobno stavio u svoj automobil, ističe se u priopćenju zadarske PU.

Nešto kasnije, zbog kvara na automobilu zaustavili su vozilo uz županijsku cestu da bi dijete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo koje se u jednom trenutku aktiviralo.

Uslijed eksplozije, zbog zadobivenih ozljeda dijete je na mjestu smrtno stradalo dok su dvije ženske osobe zadobile teške tjelesne ozljede te jedan muškarac lake tjelesne ozljede, dodaju iz zadarske PU.

Policijski službenici su proveli očevid na području Bilišana, na mjestu eksplozije.

Drugi dio očevida policijski službenici proveli su i na spomenutom kninskom području.

U cilju utvrđivanja vrste eksplozivnog sredstva i načina aktiviranja, svi tragovi pronađeni na mjestu događaja su izuzeti te će biti proslijeđeni na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić" u Zagrebu, navode iz zadarske PU.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 46-godišnjeg državljanina Češke se podnosi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te će u zakonskom roku biti predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske.

Kako je ranije objavila policija, prilikom eksplozije nepoznate eksplozivne naprave u srijedu popodne na području Obrovca, smrtno je stradalo dijete (rođeno 2015.), dok su dvije žene u dobi od 49 i 34 godine te jedan muškarac u dobi od 39 godina, svi državljani Češke, prevezeni u Opću bolnicu Zadar radi pružanja liječničke pomoći zbog zadobivenih ozljeda.

Obje žene zadržane su na liječenju, dok je muškarac nakon ukazane pomoći otpušten na kućnu njegu. (Hina)