Uskok je podigao optužnicu protiv bivšeg voditelja službe u Poreznoj upravi Slaviše Penave i poduzetnika Denisa Bilića koji ga je navodno podmitio, ali i bivše zaposlenice Fine Sandre Cindrić te poreznice Ivanke Jukić kojima je Bilić, prema optužnici, plaćao službene informacije.

Tužiteljstvo je u ponedjeljak, ne otvrivajući imena, objavilo kako Penavu tereti da je u prosincu 2021. kao voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise u Središnjem uredu Porezne uprave, dogovorio s Bilićem da će za 'novčanu nagradu' poduzeti sve potrebno da se deblokira račun njegove tvrtke.

Tom je poduzeću ranije Porezna uprava blokirala račun radi neuredno vođenih poslovnih knjiga te ispravka PDV obrazaca.

Kao protuuslugu za nagradu od 2500 eura koje mu je Bilić predao 3. prosinca 2021. Penava je od studenoga 2021. do 18. ožujka 2022., od voditelja ispostave Porezne uprave Pešćenica tražio podatke o radnjama koje tvrtka treba poduzeti kako bi im deblokirali račun.

Također, tražio je i informacije o dokumentaciji i ispravcima koje trebaju dostaviti, kao i podatke kojima raspolažu porezni službenici o uočenim nepravilnostima.

Povlaštenim podacima do deblokade tvrtke

Prikupljene podatke Penava je predavao Biliću kao i podatke iz Informatičkog sustava razmjene informacija o PDV-u za tu tvrtku, a koji mu kao poreznom obvezniku nisu trebali biti dostupni.

„Ti su podaci zatim korišteni prilikom uređenja poslovnih knjiga društva i za ispravke PDV obrazaca za Poreznu upravu, a što je sve omogućilo deblokadu računa društva od strane Porezne uprave i nastavak njegovog poslovanja”, navodi se u optužnici.

Bilića Uskok tereti i da je sa Sandrom Cindrić, tada zaposlenicom Centra za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima u Financijskoj agenciji (Fina), dogovorio da mu za mito dostavlja podatke o blokadama i ovrhama osoba i tvrtki od njegovog interesa, iako tim podacima nije smio raspolagati.

Uskok tvrdi da je Cindrić na Bilićevo traženje trebala poduzimati i „potrebne pravne radnje prema svom stručnom znanju i na temelju podataka koji su joj dostupni u okviru njenog radnog mjesta”. Od 28. prosinca 2015. do 4. ožujka 2023. Cindrić je dostavljala podatke i od Bilića dobila preko 1700 eura.

Dug Blićeve majke završio u zastari

Tužiteljstvo Bilića tereti i da je s Ivankom Jukić, zaposlenicom službe za naplatu i ovrhu zagrebačke Porezne uprave, dogovorio da će u slučaju naplate duga za poreze i doprinose njegove majke „postupati u njenu korist nepoduzimanjem dužnih radnji radi naplate duga”.

Majčin dug početkom 2016. iznosio je preko 20.000 eura, a poreznica nije pokretala ovrhu iako je znala da je Bilićeva majka vlasnica inventara jednog dućana te dijela kuće na Hvaru.

Također, nije „poduzela radnje u cilju utvrđivanja, popisa i prodaje pokretnina odnosno upisa založnog prava na nekretnini na Hvaru”. U veljači 2016. dug Bilićeve majke tako je otpisan zbog zastare, premda je Jukić upisom založnog prava na nekretnini mogla osigurati da se glavnica naplati i nakon proteka roka zastare.

Uskok u optužnici tvrdi i da je Ivanka Jukić Biliću dostavljala podatke o poreznim obveznicima od njegovog interesa, a s kojima nije bio ovlašten raspolagati. (Hina)