Sedmogodišnji proračun je najjači alat na raspolaganju Europskoj uniji i on bi trebao biti europski Marshallov plan za oporavak od krize pandemije koronavirusa, izjavila je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Želimo oblikovati MFF (Višegodišnji financijski okvir) tako da bude ključni dio našeg plana za oporavak. Mnogi traže nešto poput Marshallova plana. Mislim da bi europski proračun trebao biti Marshallov plan s kojim bi ulagali zajedno kao Europska unija za europske građane", izjavila je von der Leyen na konferenciji za novinare.

Marshallov plan je američki plan obnove zapadne Europe nakon Drugog svjetskog rata, nazvan po tadašnjem američkom državnom tajniku Georgeu Marshallu.

Kao prednosti Višegodišnjeg proračunskog okvira von der Leyen je navela da je to već uhodani instrument, dok bi za druga rješenja trebalo više vremena.
"Mi u krizi trebamo brze odgovore. Ne možemo potrošiti dvije ili tri godine na stvaranje novih alata", rekla je predsjednica Komisije.

Zemlje članice EU-a prije izbijanja epidemije koronavirusa nisu bile ni blizu dogovora o proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Temelj za raspravu bio je prijedlog Komisije iz svibnja 2018. godine, oko kojeg su se zemlje članice tradicionalno podijelile na one bogatije, koje ulažu u proračun više nego što iz njega dobiju i koje traže što manji proračun te one siromašnije koje žele sve suprotno od toga. Međutim, to je bilo prije pandemije koja će ostaviti zasad nesagledive ekonomske i socijalne posljedice i Komisija je najavila da će uskoro objaviti novi prijedlog MFF-a za sljedeće sedmogodišnje razdoblje.

(Hina)