Poduzećima u Europskoj uniji trebat će najmanje 720 milijardi eura ove godine da nadoknade izgubljeni kapital zbog pandemije koronavirusa, bez čega će mnoga zdrava poduzeća postati nesolventna, izjavila je u petak izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

Stoga je Komisija unutar novog plana za oporavak EU sljedeće generacije pripremila Instrument za potporu solventnosti, koji se temelji na postojećem Europskom fondu za strateška ulaganja, kako bi se mobilizirali privatni resursi za hitnu potporu održivim europskim poduzećima u sektorima, regijama i zemljama koje su gospodarski najugroženije pandemijom.

Instrument solventnosti može biti operativan već ove godine i imat će proračun od 31 milijardu eura, a s tim bi se iznosom moglo mobilizirati 300 milijardi eura potpore za solventnost inače zdravih poduzeća iz svih gospodarskih sektora te ih pripremiti za čišću i otporniju budućnost, navodi Komisija..

S obzirom da će trebati barem 720 milijardi eura ove godine, "ovih 300 milijardi ne može biti jedini odgovor na jaz u temeljnom kapitalu na tržištu", rekla je na konferenciji za novinare izvršna potpresjednica Margrethe Vestager.

Pandemija koronavirusa nema isti učinak na sve sektore i sve dijelove EU-a, neki su više, a neki manje pogođeni. Osim toga, države članice koje imaju veći fiskalni kapacitet mogu više pomoći svojim poduzećima, što može dovesti do fragmentacije jedinstvenog tržišta.

"Stoga je ovaj instrument prije svega za one države članice koje si ne mogu priuštiti intervenciju jer moramo ponovno uravnotežiti jedinstveno tržište u korist svih nas", istaknula je Vestager.

Instrument za potporu solventnosti može primjerice pomoći nekoj zdravoj proizvodnoj tvrtki koja je zbog pandemije ostala bez likvidnih sredstva. Tvrtka se može obratiti nekom investicijskom fondu i tražiti potporu, a Instrument koji predlaže Komisija mogao bi pružiti jamstvo investicijskom fondu za pokrivanje mogućih gubitaka, što bi mu onda dalo poticaj da preuzme još i veći rizik i podrži proizvođača. To jamstvo također omogućuje investicijskom fondu privlačenje drugih privatnih ulagača.

Da bi odagnala moguće prigovore oko izbora poduzeća koja će moći dobiti potporu, Komisija ističe da ona neće o tome odlučivati, nego da će pružati jamstva posrednicima, investitorima koji će dokapitalizirati poduzeća.

Potpora iz Instrumenta za solventnost bit će praćena određenim uvjetima. Morat će se uspostaviti posrednički fondovi koji će djelovati u EU-u, a poduzeća moraju biti ekonomski održiva.

"Instrument za solventnost pružat će potporu preko posrednika i ovdje nije riječ o tome da EU ulaže izravno u vlasnički kapital u trgovačkim društvima", rekla je Vestager.

Osim Instrumenta za potporu solventnosti, Komisija je predložila jačanje InvestEU-a, vodećeg investicijskog programa EU-a na razinu od 15,3 milijarde eura te novi Instrument za strateška ulaganja, kao dio InvestEU-a, a koji bi mogao mobilizirati o 150 milijardi eura ivnesticija na temelju 15 milijardi eura predviđenih za to u planu oporavka EU sljedeće generacije.

(Hina)