U Europskom parlamentu danas je usvojeno Izvješće o održivijem jedinstvenom tržištu za poduzeća i potrošače. Izvješće predviđa niz konkretnih mehanizama koji za cilj imaju unaprijediti zaštitu potrošača u Europskoj uniji, između ostalog i zabranom programiranog kvarenja proizvoda te uspostavom prava na popravak proizvoda. Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) na Izvješću je radio i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

Izvješćem štitimo interese europskih potrošača, njih preko 450 milijuna. Održivije jedinstveno tržište nije moguće postići bez bolje zaštite potrošača. Konkretno, uspostavom prava na popravak i zabranom programiranog kvarenja proizvoda učinit ćemo jedinstveno tržište održivijim. Ovim Izvješćem poslali smo snažnu poruku Europskoj komisiji da Europska unija mora ostati svjetski predvodnik u zaštiti prava potrošača. Namjerno osmišljavanje i ugrađivanje mehanizama u proizvode kako bi im se skratio vijek trajanja za nas je neprihvatljivo. Sada smo predložili konkretan mehanizam kojim bi se ovakva praksa proizvođača zabranila, a taj je da se Direktiva o nepoštenoj trgovačkoj praksi razmotri kao instrument kojim će se zastarijevanje proizvoda zabraniti - ističe Sokol.

Osim zabrane programiranog kvarenja proizvoda Izvješće predviđa i uspostavu prava na popravak proizvoda. Potrošačima bi tako prilikom kupnje trebale biti dostupne informacije o pojedinostima proizvoda što uključuje i informacije o dostupnosti zamjenskih dijelova ali i očekivanom vremenu trajanja proizvoda.

Potrošači su izgubili interes za popravak proizvoda jer je popravak često skuplji od cijene novog proizvoda. Podaci Eurobarometra o okolišu iz ožujka ove godine govore da samo 32% ispitanika popravlja proizvode. Ovim Izvješćem želimo omogućiti našim građanima brz, efikasan i cjenovno pristupačan popravak proizvoda, zaključuje Sokol.

Europska komisija već je pozitivnim ocijenila zahtjeve zastupnika u Europskom parlamentu. Naime, u novoj petogodišnjoj Strategiji za potrošače najavila je da će već iduće godine predstaviti zakonodavni prijedlog koji će imati za cilj zaštiti potrošače od ranog zastarijevanja proizvoda, ističe se u priopćenju EPP-e. (iPress)