Damir Vanđelić na svom Facebook profilu u petak je objavio status u kojem se osvrnuo na imenovanje novih članova Nadzornog odbora (NO) Ine, ustvrdivši da je zanimljivo da osobe koje su bile svjedoci na suđenju protiv bivšeg premijera Ive Sanadera vezano uz Inu i na arbitražama Hrvatske protiv MOL-a, više nisu u NO ili Upravi Ine te da MOL ima sve razloge da slavi.

Na izvanrednoj glavna skupštini Ine u petak su za tri nova hrvatska predstavnika u Nadzornom odboru kompanije izabrani Damir Mikuljan, Davor Filipović i Branimir Škurla, i to na mandat od šest mjeseci. Taj je izbor uslijedio nakon što je Vlada u srijedu glavnoj skupštini predložila njihov izbor u NO.

Damir Mikuljan i do sada je bio u Nadzornom odboru Ine, a Davor Filipović i Branimir Škurla u tom će tijelu zamijeniti dosadašnja dva člana - Luku Burilovića i Damira Vanđelića.

Vanđelić, koji je do sada bio i predsjednik NO, i Burilović u Nadzornom su odboru Ine bili od sredine prosinca 2016. godine, a Mikuljan od lipnja 2017. godine. Njima dosadašnji mandat istječe 18. prosinca.

Prvotnim je prijedlogom, koji je Ina objavila u studenome, bilo planirano da i Burilović i Vanđelić još šest mjeseci budu u Nadzornom odboru Ine, ali je Vlada na sjednici održanoj ovaj tjedna umjesto njih predložila Filipovića i Škurlu.

Inače, mediji su ranije ovog tjedna prijedlog po kojemu u NO Ine više ne bi bio Vanđelić dovodili u vezu i s njegovim nedavnom ostavkom na mjestu ravnatelja Fonda za obnovu. Vanđelić je, naime, krajem studenoga podnio ostavku na mjesto ravnatelja Fonda za obnovu, obrazloživši da je njegov posao ustroja Fonda završen.

Vanđelić danas u svom postu ističe kako je zanimljivo povodom toga primijetiti da četiri osobe koje su bile u Upravi ili Nadzornom odboru INA-e, a koje su bile svjedoci na suđenju protiv Sanadera vezano uz INA-u, na arbitražama Republike Hrvatske protiv MOL-a u Haagu i u Washingtonu, više nisu tamo.

"Isti ti su bili špic igrači koji su gurali interes trgovačkog društva Ina kao važan hrvatski interes i borili se da investicija u Rijeku od 3,9 milijardi krene (davna obveza), da u Sisku ostane zaposlenost kroz proizvodnju bitumena, koksa, maziva i bioetanola, da INA ulaže u istraživanja, da kupuje maloprodajne lance, da raste, razvija se…", naveo je u svom postu.

Potom je naveo da je od svjedoka na suđenjima prvi otišao Davor Štern, dok Davor Mayer i Ivan Krešić nisu članovi Uprave od ožujka 2020. godine.

"Četvrti sam ja – od danas izvan Ine. Ne zaboravimo i mnoge, sada bivše direktore na nižim razinama, koji su također bili svjesni koliko je važno štititi interese RH u tako važnom pitanju kao što je domaća naftna kompanija. Mnogi su zbog toga ostali bez posla, nezaštićeni od RH. Danas MOL ima sve razloge da slavi", ustvrdio je Vanđelić.

Ističe kako je ponosan na to što su Davor Štern, Gordana Sekulić, Davor Mayer, Ivan Krešić, on i mnogi drugi uspjeli napraviti za interes države i građana usprkos svemu što smo proživljavali.

Zahvalivši Tihomiru Oreškoviću što je 2016. imao povjerenja u postavio ga u NO Ine, napomenuo je da je, osim važnosti u pogledu energetske sigurnosti, Ina bila i 9 posto hrvatskog BDP-a te da njezin rast ili pad od 10-ak posto utječe 1 posto na BDP.

"Quo vadis, patria?”, zaključio je svoj post pitanjem Vanđelić.

Inače, NO Ine ima devet članova, od čega Vladi RH, koja u Ini drži 44,84 posto dionica, pripadaju tri mjesta (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada mađarskom MOL-u, koji ima 49,08 posto dionica, a jedno predstavniku radnika.

Predstavnici MOL-a u Nadzornom odboru u prosincu lani izabrani su na mandat od četiri godine. To su József Molnár, László Uzsoki, Zsuzsanna Ortutay, Gabriel Szabó i Domokos Szollár. Predstavnica radnika u Nadzornom odboru je Jasna Pipunić.

(Hina)