Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, četvrti kvartal zaredom, i to za 7 posto, što ukazuje na daljnji oporavak od koronakrize, no premda snažan, rast je sporiji nego u prethodnom kvartalu.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP skočio 9,7 posto, no to je već četvrti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Zbog te je krize u 2020. godini BDP pao oko 8 posto, dok je u cijeloj prošloj godini porastao 10,2 posto, najviše od kada DZS prati te podatke.

Rast BDP-a u prvom tromjesečju zahvaljuje se rastu svih sastavnica BDP-a, od osobne i državne potrošnje do izvoza i investicija. Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, sporije nego u prethodnom tromjesečju.

Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 29,4 posto na godišnjoj razini. Pritom je izvoz roba porastao 29,4 posto, a usluga 24,5 posto.

Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 25 posto na godišnjoj razini. Pritom je uvoz roba porastao za 25,2, a usluga za 22,8 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u proteklom tromjesečju za 7,9 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 0,8 posto.

U prvom je tromjesečju porasla i državna potrošnja, za 5,9 posto, sporije u odnosu na prethodni kvartal, kada je rast iznosio više od 14 posto na godišnjoj razini.

Brži rast od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u prvom tromjesečju poraslo 6,7 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini ojačalo 2,7 posto.

To je brži rast u odnosu na prosjek u Europskoj uniji. Eurostat je nedavno objavio da je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo 0,4 posto na kvartalnoj, a 5,2 posto na godišnjoj razini. (Hina)