Hrvatska ima još samo jednu priliku da se izbori za bolju europsku prometnu povezanost u idućem desetljeću, rekao je u utorak u Bruxellesu europski zastupnik IDS-a Valter Flego.

Flego je najavio hrvatskim novinarima da će 25. listopada na Odboru EP za transport i turizam (TRAN), čiji je jedini hrvatski član, pokušati amandmanima izmijeniti postojeći prijedlog nove Transeuropske prometne mreže (TEN-T) koji je za Hrvatsku nepovoljan.

"Takav prijedlog radi se svakih desetak godina, što znači da će, ne uspijemo li ga sada poboljšati, ostati nepovoljan za Hrvatsku još barem desetljeće", rekao je Flego.

Hrvatska neće moći računati na europski novac za koridore koji nisu predviđeni prijedlogom.

Najavio je da će zato na sjednici Odbora uložiti amandmane kojima će tražiti da u europsku kartu bude ucrtano za Hrvatsku puno važnih željezničkih i cestovnih pravaca.

"Govorimo o 89. minuti igre", nogometnim je rječnikom poručio Flego i kazao da će dati sve od sebe da zajedno s ministarstvom i hrvatskim zastupnicima pokuša uvjeriti Komisiju u neke konkretne pravce koji trenutno nisu ucrtani, a Hrvatskoj su važni, poput luke Rijeka.

Luka Rijeka nije spojena prema Sloveniji i Austriji za razliku od konkurentskih luka, a problem je to što Istra i Dalmacija nisu uključene ni u jedan koridor.

Rekao je i da je Slovenija jako dobro iskoristila svoje članstvo prilikom zadnje revizije TEN-T-a, kad Hrvatska još nije bila članica Unije.

Sve konkurentske luke nalaze na dva koridora što daje prednost njihovom gospodarstvu i turizmu u odnosu na Rijeku koja je na jednom, ustvrdio je Flego koji želi i da se za Luku Ploče osigura status geostrateške luke na zapadnom Balkanu.

"Očekujem podršku svih hrvatskih europarlamentaraca i da odrade posao u svojim matičnim grupama kako bi osigurali većinu u odboru koji ima 70-ak članova", rekao je.

Prijedlog Uredbe o transeuropskoj prometnoj mreži koji je Europska komisija predstavila lani u prosincu predviđa devet koridora, a Hrvatska se nalazi na njih četiri. (Hina)