Vlada je u ponedjeljak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, sukladno kojoj će cijena osnovnog eurosupera od sutra pa u iduća dva tjedna iznositi 11,10 kuna po litri, što je poskupljenje za 0,38 lipa, a osnovni će eurodizel poskupjeti za 1,14 kuna, na 13,44 kune, dok je cijena plavog dizela fiksirana na 8,49 kuna.

Vlada je Uredbu donijela na telefonskoj sjednici, a sukladno toj novoj uredbi najviše maloprodajne cijene računaju se po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom sedmodnevnom razdoblju, s ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri za dizelsko i benzinsko gorivo, te u iznosu 6,20 kuna za kilogram (kn/kg) smjesa propan - butan za boce, odnosno 2,80 kn/kg za velike spremnike, priopćeno je iz Vlade.

Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri (kn/l), ističu iz Vlade.

Nove će cijene vrijediti sljedećih 14 dana, a nova cijena benzinskog goriva je 11,10 kn/l (porast 0,38 kn/l), dizelskog goriva 13,44 kn/l (porast 1,14 kn/l), nova cijena UNP-a za spremnike je 10,11 kn/kg (porast od 0,10 kn/kg), a UNP-a za boce 14,36 kn /kg (porast od 0,42 kn/kg).

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na raziknu premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, cijene derivata bile bi znatno više te bi, po podacima Vlade, benzinsko gorivo koštalo 12,91 kn/l, dizelsko gorivo 15,42 kn/l, plavi dizel 10,70 kn/l, a UNP za spremnike 11,96 kn/kg, dok bi cijena UNP-a za boce bila 16,70 kn/kg.

"Vlada je svojom prošlotjednom intervencijom fiksiranjem cijena naftnih derivata spriječila porast cijena, čime smo zadržali niže cijene za naše građane i gospodarstvo te osigurali da ovotjedni rast cijena bude niži nego što bi bio prošlotjedni", ističu iz Vlade u priopćenju.

U obrazloženju danas donesene Uredbe iz Vlade podsjećaju da se potreba za njenim donošenjem i za intervencijom nalazi "u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje".

S obzirom na to, u sadašnjim uvjetima visokih maloprodajnih cijena naftnih derivata postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio negativan utjecaj istih na potrošače i gospodarstvo u cjelini, ističe se u obrazloženju.

Najviše maloprodajne cijene propisane novom Uredbom primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (osnovni eurosuper 95, osnovni eurodizel, potom plavi dizel, ukapljeni naftni plin (UNP PB) - smjesa propan-butan za spremnike i smjesa propan-butan za boce sadržaja 7,5 kg i više).

Za benzine s više oktana te sva tzv. "premium" goriva cijene i dalje se mogu formirati slobodno, obrazlaže se u novoj Uredbi. (Hina)