Američka tvrtka Westinghouse Electric Co gradit će prvu poljsku nuklearnu elektranu, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki, potvrdivši dugo čekanu odluku, čiji je cilj smanjenje emisija CO2 i prestanak korištenja ugljena.

Poljski odabir Sjedinjenih Američkih Država kao partnera naglašava važnost odnosa s Washingtonom za Poljsku u vrijeme kada je njena sigurnost u fokusu dok Rusija vodi rat u susjednoj Ukrajini.

„Potvrđujemo da će naš projekt nuklearne energije koristiti pouzdanu, sigurnu tehnologiju @WECNuclear”, napisao je Morawiecki na Twitteru.

Westinghouse se natjecao s tvrtkom u vlasništvu južnokorejske države Korea Hydro Nuclear Power, koja je poslala ponudu u travnju. Varšava je također razgovarala s francuskim tvrtkama o projektu.

„Američko partnerstvo na ovom projektu je povoljno za sve nas: možemo se suočiti s klimatskom krizom, ojačati europsku energetsku sigurnost, i ojačati američko-poljsku stratešku vezu”, napisala je na Twitteru američka potpredsjednica Kamala Harris.

Harris je zajedno s američkom ministricom za energetiku Jennifer Granholm nastojala pomoći tvrtki Westinghouse osigurati ugovor nekoliko puta razgovarajući s Morawieckim tijekom protekle godine, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Projekt će stvoriti tisuće poslova za Amerikance, dodao je.

Odabir Westinghousea i SAD-a poslao je poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu „o snazi i umrežavanju američko-poljskog savezništva”, kazao je viši dužnosnik američke vlade.

Varšava je tražila partnera koji bi osigurao 49 posto financiranja za izgradnju 6-9 gigawatta nuklearnog kapaciteta. Poljska je namjeravala odabrati tehnologiju za prva tri reaktora do kraja 2022., a prvi bi trebali proraditi 2033.

„Razumijemo da će odluka biti za prva tri reaktora i naše je očekivanje da Poljska s vremenom namjerava izgraditi šest reaktora AP1000 od Westinghousea i da će donijeti konačnu odluku o drugom setu od tri (reaktora) kasnije”, kazao je američki dužnosnik.

Izvori su rekli da će Poljska najprije odabrati tehnologiju, što bi naznačilo tko će biti partner, a naknadno će razgovarati o pojedinostima ugovora. (Hina)