Češki holding CE Industries, kako ekskluzivno doznaje Jutarnji list, poslao je početkom tekućeg tjedna obvezujuću ponudu za kupnju tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 na više adresa, među kojima su i Banski dvori, Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Nakon sloma nekoć moćnog Uljanika, podsjetimo, Uljanik Brodogradnja 1856 jedina je preostala tvrtka iz njegova sastava koja nastavlja tradiciju brodogradnje u Puli, a sada bi mogla prijeći pod okrilje CE Industriesa koji je na hrvatsko tržište stupio ljetos, preuzevši Grupaciju "Đuro Đaković" iz Slavonskog Broda, javlja Jutarnji.hr

- Naša obvezujuća ponuda odnosi se na kupnju 54,77 posto udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 putem direktne pogodbe, a za navedene poslovne udjele nudimo cijenu od 155 milijuna kuna", stoji u ponudi CE Industriesa koja je odaslana državnim institucijama jer je država osnivač Uljanik Brodogradnje 1856. Ta je tvrtka i osnovana kako bi se tradicija brodogradnje u Puli, nakon poslovnog sloma i otvaranja stečaja Uljanika i kao holdinga i kao dioničkog društva, održala.

Od siječnja 2019. u stečaju je i Uljanik Brodogradilište d.d., koji je suvlasnik Uljanik Brodogradnje 1856, pa je CE Industries poslao svoju ponudu i stečajnom upravitelju Uljanik Brodogradilišta d.d. Lorisu Raku.

- Validnost ponude je 45 dana, a ponuda je uvjetovana pozitivnim ishodom dubinskog snimanja društva Uljanik Brodogradilišta 1856 koje trenutačno provodimo - navodi CE Industries u ponudi koju potpisuje predsjednik Uprave Grupacije Adam Šotek.

Češki investitor najavljuje dodatnu dokapitalizaciju i povećanu proizvodnju

 

Češki investitor najavljuje da bi "u kratkom roku napravio dodatnu dokapitalizaciju Uljanik Brodogradilišta 1856 s ciljem povećanja produktivnosti rada i stvaranja preduvjeta za povećanje proizvodnje". U Puli bi CE Industries, kako se najavljuje u ponudi, nastavio brodogradnju, ali bi "dopunio proizvodni program sa segmentima u kojima posjeduje specifični know-how".

Napominju da su industrijski holding s 20 tvrtki u željezničkom transportu, energetici i iskorištavanju prirodnih resursa koje zapošljavaju 2400 radnika i rade godišnji promet od 350 milijuna eura.

U trenutku otvaranja stečaja Uljanik Brodogradilište d.d. imalo je 1400 zaposlenika, a Uljanik Brodogradnja 1856 trenutačno zapošljava oko 500 radnika. Tvrtka koju želi kupiti CE Industries prošlu je poslovnu godinu zaključila s prihodom od 25 milijuna kuna i gubitkom od 13,4 milijuna kuna, pa se cijena koju je ponudio češki investitor može činiti iznenađujuće visokom. No, Uljanik Brodogradnja 1856 trenutačno ima na navozu dvije gradnje za strane naručitelje.

Uz to, Uljanik Brodogradilište d.d. svoj dio vlasničkog kapitala u Uljanik Brodogradnji 1856 dao je kroz opremu, strojeve, sirovine i drugo što je potrebno za gradnju brodova, tako da tvrtka kojom upravlja Samir Hadžić ima imovinu koja pak ima svoju cijenu.

Hadžić: Ne možemo biti sretniji što se pojavio partner poput CE Industries

- Ne možemo biti sretniji što se pojavio partner poput CE Industries, to je ono za što smo se borili - rekao nam je Samir Hadžić, ističući da Uljanik Brodogradnja 1856 ima zainteresiranog partnera koji se bavi proizvodnjom. To je, dodaje, ozbiljan ponuđač.

Govoreći o daljnjoj proceduri razmatranja ponude češkog investitora, Hadžić je pojasnio da se CE Industries obratio stečajnom upravitelju Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju te da će o tome, kaže, odlučivati skupština vjerovnika, gdje će se glasati o ponudi. Kada će to biti, zaključuje Hadžić, ovisi o Trgovačkom sudu i stečajnom upravitelju.

Na pitanje što bi ulazak CE Industries značio za budućnost tvrtke, Hadžić kaže da je nezahvalno o tome govoriti.

- Vjerujem da će se postojeći ugovori dovršiti, i dalje očekujemo dobivanje novih poslova i zapošljavanje te da nas čeka neka svjetlija budućnost - ocjenjuje predsjednik Uprave Uljanik Brodogradnje 1856.

Stečaj Uljanika Brodogradilišta d.d. otvoren je zbog blokade računa na iznos od 75,8 milijuna kuna, ali je po otvaranju stečaja utvrđeno da je ukupan dug brodogradilišta 2,6 milijardi kuna, a imovina blizu milijarde kuna. Najveći dio duga pulskog brodogradilišta, pojedinačno, držalo je Ministarstvo financija za izdana jamstva na ugovorene gradnje brodova, oko 800 milijuna kuna, a iza države po visini potraživanja dolazile su banke s 458 milijuna kuna i dobavljači s oko 100 milijuna kuna. U vjerovničkom vijeću Uljanik Brodogradilišta d.d. država ima pretežiti udjel glasova i može donijeti odluku da se vlasništvo tvrtke u Uljanik Brodogradnji 1856 proda češkom investitoru.

Samir Hadžić izrazio nam je zadovoljstvo poslovanjem tvrtke u tekućoj godini.

- S obzirom na negativne interpretacije koje su se pojavljivale u medijima, mogu samo reći hvala Bogu da živim od onoga što naplaćujemo i zarađujemo, nemamo dugove, radimo na dva projekta, doku za Izraelce i ribarici za Norvežane. Godinu ćemo završiti pozitivno. Svih 500 radnika zarađuje svoju plaću i ne ovisimo ni o kome - istaknuo je Hadžić.

Ulazak češkog investitora u tvrtku kojom upravlja Samir Hadžić od značaja je i za stečaj Uljanik Brodogradilišta d.d., odnosno za isplatu plaća bivših radnika pulskog škvera kojima je brodogradilište ostalo dužno ulaskom u stečaj. Kako Jutarnji doznaje u krugovima vjerovnika bivših radnika Uljanika, prodajom udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 riješilo bi se zadnjih osam plaća koje bivši djelatnici pulskog škvera nisu dobili.

- To bi izbrisalo onaj loš osjećaj u gradu koji vlada otkad je stari Uljanik propao - kažu naši sugovornici iz radničkih krugova.

Procjenjuje se da bi novi Uljanik, ako CE Industries ostvari svoje namjere u nasljedniku pulskog brodogradilišta, mogao zaposliti dodatnih dvije do tri tisuće radnika, donosi Jutarnji. (iPress)