Prema najnovijim informacijama, u Hrvatski sindikat radnika migranata (HSRM) u nešto više od godinu dana učlanilo se već 4000 radnika. Većini njih koji rade u Austriji, Italiji, Švicarskoj i Sloveniji u fokusu je rješavanje problema dvostrukog oporezivanja, piše u ponedjeljak Večernji list.

Kako doznaje dnevnik, HRSM kreće u prikupljanje potpisa župana, gradonačelnika i načelnika iz cijele Hrvatske, nakon čega će se Ministarstvu financija uputiti zahtjev za izmjenu zakona. Međimurski župan Matija Posavec je o tome obavijestio i austrijskog veleposlanika.

U HSRM-u ističu da su obavijestili i varaždinskog župana Anđelka Stričaka, a ovaj tjedan idu na razgovor istarskom županu. Hrvatska primjenjuje načelo svjetskog dohotka koje podrazumijeva da se prijavljuje sav dohodak rezidenata nastao u Hrvatskoj i u inozemstvu ili iz inozemstva, bez obzira na to u kojoj je državi ostvaren.

Sindikalisti tvrde da, prema ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Austrijom, Slovenijom, Italijom i Švicarskom, Hrvatska ne bi trebala oporezivati one koji više od 183 dana (pola godine) borave u tim zemljama ako im je poslodavac iz tih zemalja u kojima primaju dohodak i na njega plaćaju porez.

- Porezna uprava zanemaruje sve to i kaže da smo dužni plaćati porez tamo gdje nam je životni interes, a životni interes smješta u državu boravka obitelji - napominju i dodaju da se oko 20.000 hrvatskih državljana na radu u inozemstvu tjedno ili mjesečno vraća u Hrvatsku.

Dvostruko oporezivanje je, ističu, i jedan od razloga što se cijele mlade obitelji iseljavaju. Rizik od dvostrukog oporezivanja nastaje kada dvije države imaju pravo oporezivati dohodak, na primjer ako netko živi u jednoj državi, a radi u drugoj, što je najčešći slučaj, ili ako je upućen na kraći rad u inozemstvo.

Tada se primjenjuju porezna pravila države u kojoj je boravište, no nije isključeno da će morati platiti porez i u drugoj državi, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti. (Hina)