Hrvatska je jedna od rijetkih članica Europske unije koja je za dvije godine uspjela spustiti javni dug ispod razine na kojoj je bio prije pandemije, piše u srijedu Večernji list.

Uoči korone hrvatski se javni dug kretao oko 71 posto hrvatskog BDP-a, a po zadnjim procjenama očekuje se da se javni dug, mjereno udjelom u BDP-u, do kraja prošle godine spustio na 69 posto hrvatskog BDP-a.

Ima li se na umu da je 2020. godine domaći javni dug eksplodirao do iznosa od 87 posto BDP-a, radi se o ogromnim pomacima na bolje za koje, među ostalima, Hrvatska može zahvaliti povratku turizma i visokoj inflaciji! Osim Hrvatske samo je Grčka vratila javni dug na razinu iz 2019. godine.

Od pet ponajboljih država po smanjenju javnog duga u prošloj godini njih četiri znatno su orijentirane na turizam, i to Grčka, Cipar, Hrvatska i Portugal, a izvan toga turističkog kruga nisko je zadužena samo Danska, čiji se javni dug kreće oko 30 posto BDP-a.

Inače, prosječni iznos javnog duga unutar eurozone kreće se oko 93 posto, a unutar Europske unije 85 posto BDP-a i ta se tema ponovo vraća na velika vrata jer Europska komisija u ožujku odlučuje što dalje po pitanju javnog duga, piše novinarka Večernjeg lista Ljubca Gatarić. (Hina)