Prihodi od turizma ove će godine porasti najmanje 1,3 milijarde eura, piše u nedjelju Jutarnji list, navodeći da svi pokazatelji upućuju na to da će lanjska rekordna turistička sezona biti "primjetno nadmašena", ali u HNB-u zasad iznose tek konzervativne procjene financijskih rezultata.

Za razliku od prethodnih sezona, kada su se ushićeno prebrojavali dolasci gostiju i prepričavali njihovi dojmovi o ljepotama Hrvatske, ove godine dominira iščuđavanje zbog skupoće, pa i priželjkivanje podbačaja kao opomena pohlepnima, navodi dnevnik.

No, zakrčenost na cestama i ovog vikenda, kao i svi dosadašnji statistički pokazatelji, upućuju na to da novi turistički rekordi neće izostati. Podaci iz sustava eVisitor pokazuju da je u prvih sedam mjeseci ostvaren blagi rast fizičkih pokazatelja u turizmu u odnosu na isto razdoblje lani.

Broj noćenja stranih gostiju u razdoblju od siječnja do srpnja bio za 4,3 posto veći nego u prvih sedam mjeseci prošle godine, a broj dolazaka za 11,3 posto. Imajući u vidu snažan rast cijena, naravno, može se očekivati da će rast prihoda uvelike nadmašiti "fizičke pokazatelje".

Na to jasno upućuju i podaci Porezne uprave o fiskaliziranim računima u ugostiteljstvu, čija je vrijednost u srpnju porasla za oko 20 posto. "Na fizičke i financijske pokazatelje u turizmu povoljno djeluju i uvođenje eura i ulazak Hrvatske u schengensku zonu", kažu u Hrvatskoj narodnoj banci. Na pitanje kakve su im procjene ovogodišnjih prihoda od turizma, u središnjoj banci odgovaraju da bi mogli "primjetno nadmašiti prošlogodišnje rekordne rezultate".

Njihove su procjene da bi povećanje ove godine moglo iznositi "nešto više od desetinu" prošlogodišnjeg iznosa od 13,1 milijardi eura. To bi značilo "nešto više" od 1,3 milijarde eura, odnosno da bi ovogodišnji prihodi od turizma mogli iznositi oko 14,5 milijardi eura, piše novinarka Jutarnjeg lista Marina Klepo. (Hina)