Direktorica Hrvatske udruge banaka (HUB) Tamara Perko izjavila je u srijedu da je na sastanku predstavnika banaka u Vladi bilo govora o mjerama koje bi olakšale život građana i podignula im kvalitetu života, između ostalog najavivši vrlo skoro podizanje kamatnih stopa na štedne depozite.

- Sastanak je bio vrlo konstruktivan. Razgovarali smo o konkretnim temama. Razumijemo poruke Vlade i napore koje čine za poboljšanje kvalitet života građana i banka jesu i bit će dio rješenja, rekla je Tamara Perko, hrvatska udruga banaka.

Istaknula je kako će jedna od akcija, u skorom roku, biti dizanje kamatnih stopa na štedne depozite.

- Kamatne stope na depozite oročene i kamatne stope na kredite kretale su se u korelaciji. Hrvatske banke imaju među najnižim kamatne stope na kredite u Europi, istaknula je Perko, dodavši kako banke kroz sve te mjere imaju utjecaj da se olakša život hrvatskim građanima.

U kontekstu inflacije, Perko očekuje da će podizanje kamatnih stopa na depozite, kao i gore pobrojane mjere Vlade vezane za obveznice i trezorske zapise, "pokupiti ekstra likvidnost" na tržištu te tako djelovati u smjeru smanjenja inflacije.

Kamate na kredite neće se dizati barem do druge polovice iduće godine, a i tada vrlo slabim intenzitetom

Upitana o tome hoće li podizanje kamata na depozite utjecati i na snažnije podizanje kamata na kredite poduzećima i građanima, Perko je rekla da se, s obzirom da su potrošači najosjetljivija skupina, kamatne stope na kredite neće dizati barem do druge polovice iduće godine, a i tada vrlo slabim intenzitetom.

Kada je riječ o ukupnim stambenim kreditima, dvije trećine građana imaju fiksnu ili kombiniranu kamatnu stopu, što znači da se "njima ništa neće dogoditi".

Od jedne trećine onih koji imaju ugovorene promjenjive kamatne stope, 75 posto ih je vezano na Nacionalnu referentnu stopu (NRS), koja se "pomiče lagano i s velikim vremenskim odmakom".

- Tako da tog direktnog utjecaja i udara na građane neće biti, poručila je Perko.

Slično je i kada je riječ o nenamjenskim gotovinskim kreditima, s obzirom da ih je više od 90 posto ugovoreno s fiksnim kamatnim stopama.

- Tako da su i tu građani vrlo dobro zaštićeni i neće biti većih šokova, izjavila je Perko.

Perko je niječno odgovorila na pitanje novinara je li na sastanku bilo riječi o plaćanju poreza na ekstra dobit i za ovu godinu.

S druge strane, potvrdila je da se razgovaralo o tome da se jedan dio dobiti banaka "realocira" u povećanje kapitala.

- To je za nas u redu mjera, dakle stabilnost hrvatskih banaka će se još poboljšati i bit ćemo još otporniji za neke eventualne buduće potencijalne šokove, kazala je Perko. (Hina)