Poduzetnici iz Zagreba, Zadra i Rijeke ostvarili su najveću konsolidiranu neto dobit prošle godine, pokazuje analiza koju je objavila Financijska agencija (Fina).

Među najuspješnijih deset gradova prema kriteriju neto dobiti nalaze se još Poreč, Velika Gorica, Osijek, Dubrovnik, Karlovac, Varaždin i Vukovar.

Konsolidirana neto dobit poduzetnika u najboljih deset gradova lani je iznosila 28.2 milijarde kuna, dok je konsolidirana neto dobit svih poduzetnika u Hrvatskoj bila 46.9 milijardi kuna. U najboljih deset gradova lani je bilo 72.906 poduzetnika, a zapošljavali su 523.880 radnika.

Najveća dobit poduzetnika po gradovima

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika i obveznika poreza na dobit, a deset najvećih gradova su, od ukupnog poduzetništva u 2022. godini, imali 48.3 posto broja poduzetnika, 52.6 posto broja zaposlenih, 48.7 posto ukupnih prihoda, 63.2 posto dobiti razdoblja, 68.6 posto gubitka razdoblja te 59.9 posto neto dobiti.

Razlog tome, kako navode iz Fine, prvenstveno je udjel poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu, koji su očekivano ostvarili najveću neto dobit. Zagrebački poduzetnici, njih 50.012 s 379.000 zaposlenih, ostvarili su najveću neto dobit u iznosu od 18.2 milijarde kuna, što je udio od 64.8 posto u neto dobiti poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova.

Slijede poduzetnici Zadra koji su u 2022. ostvarili konsolidiranu neto dobit od 1.63 milijarde kuna te poduzetnici iz Rijeke s dobiti od 1.6 milijardi kuna. Na četvrtom mjestu liste top deset gradova po kriteriju neto dobiti su poduzetnici Poreča koji su ostvarili neto dobit od 1.3 milijarde kuna, peti su poduzetnici Velike Gorice s nešto više od milijardu kuna neto dobiti, a šesti poduzetnici Osijeka s neto dobiti višom od milijardu kuna.

Na sedmom mjestu su poduzetnici iz Dubrovnika s 941.7 milijuna kuna neto dobiti, osmo mjesto zauzeli su poduzetnici Karlovca s 787.7 milijuna kuna neto dobiti, a deveto mjesto poduzetnici Varaždina koji su lani ostvarili 768 milijuna kuna neto dobiti. Na desetom su mjestu poduzetnici Vukovara koji su lani ostvarili neto dobit od 709 milijuna kuna.

Tvrtke koje su doprinijele dobrim rezultatima po gradovima

Dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela Ina, navode iz Fine. Rezultatima Zadra najviše je pridonijela Tankerska plovidba, Rijeke trgovački lanac Plodine, Poreča tvrtka Valamar Riviera, Velike Gorice trgovački lanac Lidl Hrvatska, Osijeka tvrtka Žito, Dubrovnika Grupa Jadranski luksuzni hoteli.

Rezultatima Karlovca najviše je pridonijela tvrtka HS Produkt, Varaždina tvrtka Solvis i Vukovarska tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD). (Hina)