Elektromobilnost je smjer kojim, uz sve izazove, Europska unija neumorno ide te Hrvatska u tom procesu nije nikakav izuzetak. Iako broj električnih vozila u našoj zemlji raste po stopi puno nižoj od razvijenih zemljama EU, činjenica je da se javlja sve više tvrtki koje po pitanju tehnologije električnog pogona imaju što reći i na globalnoj razini.

Rimac u opremi i hiper automobilima i biciklima, Dok-Ing u opremi za rudarstvo i razminiranje te Novatec koji razvija električne autobuse i brodove su samo najpoznatije u tom sektoru.

Tehnološka tvrtka Novatec iz Labina je već dobro poznati brend na domaćem i inozemnom tržištu, a jedan od njihovih najpotentnijih projekata je električni mini autobus koji razvijaju za gradski prijevoz te koji će omogućiti da i manji gradovi u Hrvatskoj dobiju svoj funkcionalni javni prijevoz, donosi Poslovni.hr

Multifunkcionalno niskopodno vozilo, skraćeno Munivo, projekt je vrijedan 28 milijuna kuna (3,7 milijuna eura), sufinanciran iz EU fondova, a razvijen je u suradnji sa Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj projekta je izrada dva prototipa minibusa, jedan kao Shuttle bus kapaciteta 20 sjedala i drugi kao City Bus. U Novatecu očekuju da će njihov City Bus voziti po gradovima cijele Hrvatske, a i šire. Ante Vranješ, komercijalni direktor Novateca, kaže da su projekt prezentirali u više gradova i regija u Hrvatskoj te su svugdje naišli na podršku. (iPress)