Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su privremeni politički dogovor o preispitivanju i jačanju postojećih tržišnih standarda koji se primjenjuju na med, voćne sokove, džemove i mlijeko.

Riječ je o reviziji nekoliko direktiva koje predviđaju između ostaloga obvezno označivanje podrijetla meda - zemlje podrijetla u mješavinama meda morat će se navesti na etiketi silaznim redoslijedom s postotkom svakog podrijetla.

Sada će obje zakonodavne institucije trebati svaka za sebe izglasati privremeni politički dogovor kako bi postao zakon.

“Ažuriranjem naših tržišnih standarda i normi ojačali smo postojeća pravila, ali i europsku proizvodnju i koristi za potrošače. Naša predanost jasnijem označivanju podrijetla, smanjenom sadržaju šećera i povećanom udjelu voća odražava našu predanost promicanju informiranih odluka”, izjavio je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Dogovor su pozdravili i hrvatski zastupnici Tomisav Sokol (HDZ/EPP i Biljana Borzan (SDP/S&D), koji su sudjelovali u izradi pozicije Europskog parlamenta o ovom pitanju.

“Postojeća pravila o označavanju meda potrošačima ne daju jasne informacije o sastavu meda. Zato sam još kao izvjestitelj Klub zastupnika EPP-a za Strategiju od polja do stola u Odboru IMCO pozvao na izmjene Direktive o medu, a uložio sam i amandman kojim sam zatražio donošenje novih pravila o označavanju meda koja će potrošačima prilikom kupovine pružiti jasne informacije o podrijetlu i sastavu meda”, rekao je u priopćenju Tomislav Sokol.

“Naša je obveza dati potrošačima jasne i točne informacije o proizvodima koje konzumiraju. Sigurna sam kako će ishod ovih pregovora ne samo koristiti njima, već i našim pčelarima koji su često bili žrtve nelojalne konkurencije, prevaranata i ilegalne trgovine. Potrošači do sada nisu znali ništa o zemlji podrijetla meda koji jedu. Sada to više neće biti slučaj”, izjavila je Biljana Borzan. (Hina)