Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

- To je već 12. kvartal za redom, dakle pune tri godine, nakon 2020. i COVID-19, u kojem se bilježe pozitivna kretanja rasta BDP-a. Koliko je snažan ovaj oporavak hrvatskog gospodarstva nakon pandemije, govori podatak da je BDP u četvrtom kvartalu 2023. realno za 15,5 posto veći nego u četvrtom kvartalu predpandemijske 2019., rekao je Plenković nakon objave podataka DZS-a.

Procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) za četvrto tromjesečje 2023. objavljuje se prema osnovnim kategorijama izdataka i područjima djelatnosti NKD-a 2007.

Tromjesečni BDP upućuje na kratkoročna gospodarska kretanja, dok je osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a izračun realne stope rasta.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 1.3%, a u odnosu na isto tromjesečje 2022. realno je veći za 4.3%. (Hina)