Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.

Prvi je projekt instalacija 10 MW elektrolizatora za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka, što uključuje i solarnu elektranu koja će djelomično napajati proizvodnu jedinicu. Proizvodnjom zelenog vodika, koji je namijenjen za korištenje u prometu, Ina će postati prvi proizvođač zelenog vodika na komercijalnoj razini u Hrvatskoj. S domaćom tvrtkom Ivicom Consulting potpisan je ugovor o isporuci ključne opreme.

Drugi projekt, navodi se u priopćenju, odnosi se na industrijsku lokaciju u Sisku gdje Ina planira izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka (slama, stajski gnoj, gnojiva) i različite vrste biorazgradivog otpada. Proizvedeni biometan mogao bi se isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo. Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji postrojenja za biometan prema načelu "ključ u ruke” potpisan je s međunarodnim proizvođačem biometanskih i bioplinskih postrojenja sa sjedištem u Austriji, Biogest.

Predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay ističe kako s već izgrađenom solarnom elektranom te planiranim pogonom za proizvodnju biometana Ina pokazuje posvećenost da industrijsku lokaciju u Sisku pretvori u centar za obnovljive izvore energije.

"Također, u Rafineriji nafte Rijeka želimo doprinijeti proizvodnji čiste energije u Hrvatskoj izgradnjom postrojenja za proizvodnju zelenog vodika, čime pokazujemo neupitnu predanost zelenoj tranziciji. Osim dva najavljena projekta, Ina također planira ulagati u mnoge druge održive projekte, poput geotermalnih istraživanja i dodatnih solarnih elektrana. U skladu s time naš je plan usmjeriti do 20 posto investicijskog proračuna za 2025. godinu u sve projekte obnovljivih izvora energije”, navela je Ortutay.

Projekt zelenog vodika koji uključuje i solarnu elektranu te logistički kapaciteti bit će sufinancirani u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Za isti fond Ina će prijaviti i projekt proizvodnje biometana u Sisku nakon raspisivanja javnog poziva za financiranje. Oba postrojenja trebala bi biti gotova tijekom 2026. godine, navodi se u priopćenju. (iPress)