U okviru fenomenalne akcije hrvatskih studenata koji su se 3D printerima uključili u aktivnu borbu protiv koronavirusa, Grad Umag je prigrlio hvalevrijednu akciju te je i u gradskoj vijećnici pokrenuta izrada zaštitnih vizira za umaške zdravstvene djelatnike. No, to ne bi bilo moguće bez pomoći divnih sugrađana Janija Štefaneka, učenika 3. razreda klasične gimnazije Pazin, i njegove majke Sonje Poropat Štefanek.

Naime, naš je mladi i talentirani sugrađanin Jani Štefanek, inače aktivan volonter lokalne organizacije Crvenog križa te dugogodišnji volonter Fešte Moela, koji kod kuće ima vlastiti 3D printer, odlučio svoje znanje podijeliti sa zajednicom. Nakon što je samostalno izradio svoj prvi 3D zaštitni vizir, odlučio je da je logičan slijed uključiti se aktivno u borbu te znanjem i vještinama pomoći svom gradu.

No, to nije sve, već je svojim entuzijazmom pomogao Gradu Umagu da stavi u pogon dva 3D printera, u vlasništvu umaških osnovnih škola. Tako je Grad od jučer, 31. ožujka 2020. godine, zajedno s Janijem pokrenuo vlastitu izradu 3D vizira. Uređaji su smješteni u gradsku vijećnicu, a koordinaciju cijele akcije preuzeo je Ured Grada.

- Želio bih se od srca zahvaliti gđi. Sonji Poropat Štefanek i sinu Janiju, jer ono što čine nadilazi granice očekivanja i može se opisati jedino kao ogromna gesta dobrote. To je u ovakvim trenucima toliko važno da je zaista teško pronaći prave riječi koje bi mogle opisati koliko smo im zahvalni. Iskreno sam oduševljen jer ćemo tako sami izrađivati potrebne vizire za naše zdravstveno osoblje u Umagu, ali i šire, i time barem malo pomoći onima koji svakodnevno skrbe o nama i našem zdravlju i sigurnosti,  naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese te dodao kako će Grad Umag i obitelj Štefanek nastojati izraditi što više zaštitnih vizira, budući da je trajanje pandemije još uvijek nepoznanica.

(iPress)