Umag je, nakon puna 3 mjeseca pustih ulica radi poštivanja zadanih mjera uslijed epidemije koronavirusa, na dan svojeg zaštitnika, svetog Pelegrina, živnuo te vratio žamor i radost na ulice grada. Tako su 23. svibnja Grad Umag i Ustanova Festum pripremili izvanredan kulturno-umjetnički program od samog jutra, a u koji su uključili vrijedne sugrađane.

Od 11 sati jutarnji je dio programa započeo na Trgu Marije i Line s otvorenjem zanimljivih izložbi u crkvici Svetog Roka i MMC galeriji Grada Umaga, a koje potpisuju umjetnik Giancarlo Stival (Musil di Piave, Venezia), polaznice tečaja keramike ZT "Fulvio Tomizza" Umag te polaznice radionica crtanja i slikanja Učilišta za treću životnu dob pri POU „Ante Babić“ Umag.

Program otvaranja izložbi obogatile su točke naših domaćih snaga, počevši od Zvjezdica 50+, pa do skupine Wild Country Dancers te Plesnog centra Carlotta Grisi Umag.

Popodne su se svi preselili na Trg slobode gdje je u 17 sati započela Sveta misa, a nakon koje je uslijedila tradicionalna manifestacija 17. Susret klapa „Sveti Pelegrin“ koja je ove godine okupila tri klape, počevši od umaške Klape Lungomare, pa do bujske Romanse i buzetskog Pinguentuma.

U ovu su se manifestaciju uključili i trgovci Danteove ulice, kao i Cvjećarna Morena Buzet-poslovnica Umag te OPG Tea Novak koji su prigodno dekorirali Danteovu ulicu i izloge njenih trgovaca te time na poseban način uljepšali ovaj poseban dan, izvijestili su iz Umaga.

(iPress)